Eerste elftal

Hoe Bruggink Nijstad bij FC Twente hield en de jongeling wil beschermen

Hoe Bruggink Nijstad bij FC Twente hield en de jongeling wil beschermen

Ruud Nijstad tekende afgelopen zondag in De Grolsch Veste een contract tot medio 2027 bij FC Twente. De zestienjarige centrumverdediger uit Vriezenveen had onder meer Juventus, Ajax, PSV, Feyenoord en een deel van de Bundesliga achter zich aan, maar koos uiteindelijk om voor FC Twente te gaan spelen. Fabrizio Romano, misschien wel de bekendste sportjournalist ter wereld, liet zelfs weten dat Nijstad met zijn familie naar Turijn was geweest om een kijkje in de keuken te nemen bij Juventus.

"Het werd toen wel een beetje ingewikkeld", vertelt Arnold Bruggink tegenover TC Tubantia over de inmenging van de Italiaanse journalist. "Romano heeft 27.2 miljoen volgers op Instagram en twintig miljoen op X. Als zo’n invloedrijk journalist iets meldt, dan wordt het door alle aandacht nog complexer. Opeens komt er van alles af op een jongen die in januari 16 jaar is geworden."

Bruggink zag dat Ajax, PSV, Feyenoord, Juventus en nog meer dan tien andere clubs zich mengden in de strijd om Nijstad. Daar had hij 'gemengde gevoelens' bij. "Omdat we het hier over een jeugdspeler hebben", zegt de technisch directeur, die iets soortgelijks zelf ook heeft meegemaakt. "Ik was vijftien jaar toen Louis van Gaal bij ons thuis aan tafel in Geesteren zat." Van Gaal was toen hoofd jeugdopleiding bij Ajax.

Leon ten Voorde schrijft: "Van Gaal vertelde dat Bruggink thuis kon blijven wonen, hij bij Quick'20 in Oldenzaal moest gaan trainen, om vervolgens in de weekenden voor de wedstrijden naar Amsterdam te komen. Bruggink en zijn ouders legden alle prachtige vergezichten naast zich neer en kozen voor de club in de buurt, FC Twente."

Bruggink wist dus met wat voor situatie hij te maken had en ging bij de familie Nijstad op bezoek in Vriezenveen. "Het leek me goed om met hen in gesprek te gaan Ik wilde vanuit een voetbalidee bepaalde zaken schetsen, niet om Ruud meteen over de streep te trekken. Ik heb hem en zijn ouders proberen uit te leggen wat er allemaal op ze af gaat komen. En hoe ze bijvoorbeeld met zaakwaarnemers moeten omgaan. Ik merkte al meteen dat de ouders er heel nuchter in stonden en zich niet gek lieten maken."

FC Twente had veel concurrentie in de strijd om de handtekening van de jongeling. "Financieel konden wij natuurlijk lang niet met al die clubs mee. Daarom is het ook zo mooi dat ze voor ons hebben gekozen, waarbij het belang van Ruud altijd bovenaan heeft gestaan. Ik denk ook echt dat dat de beste keus is. Als Ruud naar het buitenland was gegaan, dan had zijn familie mee gemoeten. Of hij was in een pleeggezin terechtgekomen. Nu blijft hij als jonge jongen in zijn eigen vertrouwde omgeving."

Ongeveer een maand na zijn zestiende verjaardag tekende Nijstad bij FC Twente. "Door nu al deze beslissing te nemen willen zijn ouders ook rust creëren en dat is heel verstandig. Het belangrijkste is dat het voetbal leuk blijft voor een jongen van 16 jaar. We moeten de verwachtingen managen. En dat zullen we heel goed gaan monitoren", besluit Bruggink.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties