Eerste elftal

Hoe een gevaarlijke FC Twente - Go Ahead het voetbal voor eeuwig veranderde

Hoe een gevaarlijke FC Twente - Go Ahead het voetbal voor eeuwig veranderde

In de jaren zestig en zeventig stonden de duels tussen FC Twente en Go Ahead Eagles, destijds de enige twee Overijsselse clubs op het hoogste niveau, bekend als spijkerharde duels. Eén keer kwam de onderlinge wedstrijd van 8 maart 1970 zelfs letterlijk bekend te staan als 'spijkerhard'. De noppen van de spelers van FC Twente waren te smal, waardoor het 'net spijkers werden'.

Stichting Niet Te Kraken dook het archief in en vond een artikel uit De Telegraaf van de maandag naar de wedstrijd. '"Een schandaal", riep Go Ahead-speler Oude Wesselink met bijna overslaande stem in de kleedkamer na afloop van het duel tegen FC Twente. "Die noppen zijn afgesleten, het zijn net spikes", aldus Henk Warnas', viel er te lezen in de krant.

Al tijdens de eerste helft hadden de spelers van 'Kowet' door dat FC Twente met gevaarlijke noppen speelde en tijdens de 34e minuut werd dat voor iedereen duidelijk: Jan Veenstra, speler van Go Ahead Eagles, liep bij een botsing een diepe vleeswond op. De spelers van de Deventenaren meenden dat dit kwam door de scherpe ijzeren noppen en wilden niet verder spelen. De scheidsrechter besloot echter toch verder te spelen.

De Go Ahead Eagles-spelers lieten in de rust wel noppen in beslagen nemen. Ze werden door de KNVB onderzocht en wat bleek: ze waren daadwerkelijk te smal volgens de richtlijnen. De noppen waren geslepen of in het buitenland gekocht om meer grip te hebben op het gladde en besneeuwde veld. Desondanks bleef de 3-0 overwinning voor FC Twente wel staan, omdat de KNVB de overwinning niet als onrechtmatig zag.

Invloed op de dag van vandaag

Het verleden kon niet meer veranderd worden, maar de toekomst wel. Tot op de dag van vandaag hebben de noppen van de spelers van FC Twente in de wedstrijd in maart 1970 tegen Go Ahead Eagles invloed op het voetbal. Naar aanleiding van dit incident werd namelijk afgesproken dat scheidsrechters beter de schoenen van spelers zouden gaan controleren om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dit zet het kijken van de vierde official onder de schoenen van spelers die in het veld komen toch wel in een ander daglicht.

Stichting Niet Te Kraken dook ook nog een ingezonden brief van meneer Van Beek uit Amsterdam op. Hij attendeert een krant erop van een foute omschrijving van de noppen: deze waren volgens de krant te groot, maar in werkelijkheid waren ze juist te smal.

Hoe een gevaarlijke FC Twente - Go Ahead het voetbal voor eeuwig veranderde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties