Eerste elftal

Kassa voor FC Twente: Extra miljoenen door tekenbonus en degradatie Vitesse

Kassa voor FC Twente: Extra miljoenen door tekenbonus en degradatie Vitesse

Dit seizoen ontvangt FC Twente 4,1 miljoen euro aan televisiegelden. De club staat hiermee op de achtste plaats van de tv-geldenranglijst van de eredivisie. FC Twente kan volgend seizoen echter zomaar stijgen naar de zesde plaats, waarmee het volgend seizoen maar liefst 3,5 miljoen euro meer kan gaan verdienen aan tv-gelden dan nu. Dat is bijna een verdubbeling. Daarin is het wel afhankelijk van de degradatie van Vitesse.

Uitleg verdeling televisiegelden

Eerst even een uitleg over hoe de gelden worden verdeeld. De verdeling wordt bepaald op basis van de prestaties van clubs over de afgelopen 10 seizoenen. Elk seizoen worden punten toegekend: de eerste plaats is goed voor 18 punten, en de volgende posities ontvangen dienovereenkomstig minder punten. Het aantal punten dat in het laatste seizoen is verdiend gaat maal tien, het seizoen daarvoor maal negen, enzovoort.

Tekenbonus Disney

Naast de afgesproken tv-gelden van in totaal 85 miljoen euro, mogen de clubs komend seizoen een extra 25 miljoen euro tekengeld verdelen vanwege de nieuwe deal die Disney maakte voor de periode 2025-2030. Deze bonus wordt op dezelfde manier verdeeld als de gebruikelijke tv-gelden, zoals hierboven uitgelegd. Hierdoor is er komend seizoen circa 110 miljoen euro te verdelen.

De Disney-deal levert in totaal een tekenbonus op van 70 miljoen euro. Hiervan gaat 10 miljoen euro naar de KNVB en 10 miljoen naar de Keuken Kampioen Divisie. Van de overgebleven 50 miljoen euro wordt de eerste 25 miljoen euro komend seizoen al uitgekeerd. De overgebleven 25 miljoen euro wordt uitgesmeerd over de looptijd van het nieuwe contract.

Flinke stijging FC Twente

FC Twente lijkt sc Heerenveen te gaan inhalen op de tv-geldenranglijst. Daarmee zou FC Twente al van een bedrag van 4,1 miljoen euro naar een uitkering van 6,5 miljoen euro gaan. De degradatie van Vitesse, dat twintig punten boven FC Twente op de zesde plaats van de ranglijst staat, zou nog eens 1,1 miljoen euro extra opleveren. Aangezien de trainer en het bestuur van Vitesse zich al neer hebben gelegd bij de degradatie betekent dit een flinke financiële impuls voor FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties