Eerste elftal

"KNVB heeft het aan zichzelf te wijten dat FC Twente volgend jaar Eredivisie speelt"

"KNVB heeft het aan zichzelf te wijten dat FC Twente volgend jaar Eredivisie speelt"

Vrijdag 17 juni kreeg FC Twente het verlossende woord betreffende het besluit van de licentiecommissie die de Enschedese club wou laten degraderen naar de Jupiler League. De beroepscommissie stelde de Tukkers in het gelijk, waarmee het komend seizoen 'gewoon' in de Eredivisie speelt. Volgens de beroepscommissie is er namelijk sprake van een 'vormfout'. Toch had de licentiecommissie in de basis gelijk, zo stelt sportrecht advocaat Michiel de Vlieger.

"Wat betreft de uitleg van het Decemberbesluit hadden de licentiecommissie en de voorzieningenrechter het in mijn ogen goed gezien", laat hij weten in gesprek met SportNEXT. "Maar dan laten we wel een heel belangrijk deel van het dossier weg."

"Op 13 april 2016, toen de kwesties Tadic, Corona en Engelaar dus al wél bekend waren bij de licentiecommissie, heeft de commissie FC Twente per e-mail een ultimatum gesteld: uiterlijk 1 mei 2016 moest de club een verklaring afgeven dat, en ik citeer maar even, 'er verder niets meer is dat nog geopenbaard zou moeten worden waaruit misleiding of het achterhouden van relevante informatie aan de licentiecommissie zou blijken of dat anderszins relevant is om met recht de licentie te mogen behouden (…) en het op dit aspect gerechtvaardigd is dat de licentiecommissie haar voornemen tot intrekken van de licentie van FC Twente dan niet om deze reden zal doorzetten.' Ook in latere e-mails gaf de licentiecommissie te kennen groot belang te hechten aan deze ‘schoon-schipverklaring’ voor haar besluit over de voortzetting van de licentie."

"Deze correspondentie is mijns inziens het absolute kantelpunt in het dossier", vervolgt hij. "Als je naar het besluit van de licentiecommissie kijkt, dan zie je dat de commissie eigenlijk allang vond dat de kwesties Doyen, Tadic, Corona en Engelaar intrekking van de licentie rechtvaardigden. Maar dan was het dus ook niet nodig om FC Twente nog een ultimatum te stellen voor een 'schoon-schipverklaring'."

"Door dat wel te doen en uitdrukkelijk te vermelden dat de 'schoon-schipverklaring' van groot belang was voor het behoud van de licentie, mocht FC Twente er in mijn ogen gerechtvaardigd op vertrouwen dat haar licentie onder de op 13 april 2016 gestelde voorwaarden niet meer zou worden ingetrokken. Intrekking van de licentie was door de correspondentie van de KNVB zelf niet langer te billijken. De KNVB heeft de intrekking van de licentie een verrassingsbeslissing gemaakt en dat druist in tegen de fundamentele rechtsbeginselen die sportbonden in acht behoren te nemen."

De Vlieger is het "honderd procent" eens met met het besluit van de beroepscommissie. "Ze laat in haar besluit ook duidelijk zien dat de licentiecommissie alle recht had om de licentie van FC Twente op grond van de misstanden rondom Tadic, Corona en Engelaar direct in te trekken. Daar was voldoende juridische basis voor. De licentiecommissie heeft zichzelf klem gezet door een 'schoon-schipverklaring' te koppelen aan voortzetting van de licentie. Dan kun je als KNVB ook niet meer terug. Dat vindt de beroepscommissie ook. Wat mij betreft terecht. In dat opzicht vind ik ook dat de voorzieningenrechter te kort door de bocht is gegaan. Het is goed te zien dat de interne beroepsprocedures van de KNVB werken. Dat geeft vertrouwen in het systeem."

Met het besluit om FC Twente te laten degraderen wijzigde de licentiecommissie haar eigen reglement. "Voor alle duidelijkheid: er bestaat maar één licentie betaald voetbal die clubs recht geeft op deelname aan de door of onder verantwoordelijkheid van het bestuur betaald voetbal georganiseerde competities. Het is dus niet zo dat er afzonderlijke licenties bestaan voor de Jupiler League en Eredivisie. Sportieve prestaties bepalen of een club mag uitkomen in de Jupiler League of Eredivisie. Dan heb je het dus over promotie en degradatie en daar geldt een apart reglement voor. Het licentiereglement voorziet niet in degradatie als op te leggen maatregel."

[google]"Men zegt dat de licentiecommissie FC Twente liet degraderen, maar dat is niet zo. De licentiecommissie trok de licentie in en verleende vanuit proportionaliteitsoogpunt meteen een nieuwe licentie. Nieuwe licentiehouders beginnen onder aan de sportieve ladder, dus in de Jupiler League. Het punt is alleen dat de licentiecommissie door het gerechtvaardigd vertrouwen dat zij zelf had gewekt niet meer tot intrekking van de licentie had kunnen komen. Dus behoudt FC Twente haar licentie en mag zij op basis van haar sportieve prestaties gewoon uitkomen in de Eredivisie."

Volgens directeur betaald voetbal had de Enschedese club Houdini en Hans Klok nodig om gered te worden, het is ze gelukt maar De Vlieger wil het geen Houdini-act noemen. "FC Twente is zonder meer door het oog van de naald gekropen. Dat de club haar licentie behouden heeft, mag een klein wonder heten. De KNVB heeft het aan zichzelf te wijten dat FC Twente volgend jaar Eredivisie speelt", besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties