Eerste elftal

KNVB luidt noodklok, speelschema mogelijk op de schop: Met kerst naar De Grolsch Veste?

KNVB luidt noodklok, speelschema mogelijk op de schop: Met kerst naar De Grolsch Veste?

Maar liefst achttien uur lang hebben achttien computerservers gewerkt aan het samenstellen van het speelschema van komend eredivisieseizoen, en toen nóg was er geen goed conceptprogramma. De reden hiervoor is de nieuwe opzet van de Champions League en de Europa League. Doordat het aantal groepswedstrijden is verhoogd van zes naar acht, komt de KNVB behoorlijk in de knel met het maken van het speelschema.

De bond heeft komend seizoen twee midweekse momenten om afgelaste of gestaakte wedstrijden te plannen, afgelopen seizoen waren dat er nog zes. Daardoor heeft de KNVB moeten ingrijpen: gestaakte wedstrijden moeten binnen twee weken uitgespeeld worden, en als dat niet kan, moet het de dag erna al gebeuren. Ook zijn er een aantal ongewenste dingen voortgekomen uit het speelschema: speelronde 33 is op woensdag 14 mei en de halve finales van de KNVB Beker vallen vanwege ruimtegebrek mogelijk in het weekend.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB, laat weten dat de voetbalbond aan zijn technische plafond zit. "Afgelopen seizoen hadden we het ook al moeilijk", vertelt Bluyssen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Toen hebben we clubs, gemeenten en de politie gevraagd om mee te denken. We merkten op dat moment dat er veel belemmeringen werden opgegeven. Gemeenten wilden bijvoorbeeld niet Ajax of Feyenoord op een zaterdagavond ontvangen. Zo werd het voor ons lastig, want als Ajax of Feyenoord op dinsdag Champions League speelt, moeten ze op zaterdag spelen."

De oproep had effect. "We hebben echt goede afspraken kunnen maken nu. Mede dankzij een fijn proces met de Landelijke Politie. Maar we kunnen onze partners niet constant vragen om mee te denken. We kunnen hen niet opzadelen met het probleem van de overvolle speelkalender", aldus Bluyssen, die met het oog op volgend seizoen de noodklok luidt.

Volgens de manager competitiezaken betaald voetbal moeten de huidige afspraken over het speelschema mogelijk tegen het licht worden gehouden. Clubs houden nu vast aan een winterstop van drie weken en willen niet middenin de zomer beginnen met de eredivisie, omdat supporters dan op vakantie zijn, wat ten koste gaat van de kaartverkoop. Echter kan het volgens Bluyssen zo echt niet verder en moet het speelschema mogelijk op de schop.

"Op deze manier bereiken we straks een punt dat we de voortgang van de competitie niet meer kunnen garanderen, met de gewenste rustperiodes en zo min mogelijk doordeweekse wedstrijden. Tenzij we met elkaar concessies doen. Voetballen met kerst? Ik zeg niet dat het móét, maar we moeten het wel over sommige heilige huisjes gaan hebben. Zelfde verhaal met de play-offwedstrijden van de nummer 16 van de eredivisie. Nu gaat dat om twee rondes over twee weken. Moet dat straks teruggebracht worden naar één week? Daar zullen we met elkaar naar moeten kijken", besluit Bluyssen.

Opinie: Welke veranderingen zou jij graag zien om het speelschema te bevorderen? Zou jij met kerst graag naar De Grolsch Veste gaan, zie jij de competitie liever wat eerder beginnen of heb je nog andere ideeën? Laat het weten in de reacties.

Poll

Zie jij het zitten om met kerst naar De Grolsch Veste te gaan?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties