Eerste elftal

KNVB voert wijzigingen door: Extra transparantie voor supporters en nieuwe VAR-test

KNVB voert wijzigingen door: Extra transparantie voor supporters en nieuwe VAR-test

Op zaterdag 10 augustus om 18:45 uur speelt FC Twente op bezoek bij NEC Nijmegen de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen 2024-2025. Voor dit nieuwe seizoen heeft de KNVB een drietal reglementaire wijzigingen doorgevoerd. Het gaat om een doorlopende stadionklok, een extra definitieve wissel in verband met hersenschudding en on-field announcements. We lopen de drie wijzigingen langs.

Doorlopende stadionklok
Met ingang van komend seizoen zullen de stadionklokken doorlopen na afloop van de reguliere speeltijd. Dat betekent dat de supporters in de stadions ook kunnen zien in welke minuut van de blessure de wedstrijd zich bevindt. Voorheen stopte de klok op 45:00 en 90:00, maar vanaf komend seizoen zal de klok dus doorlopen. De KNVB heeft dit ingevoerd teneinde het publiek beter op de hoogte te houden van het verloop van de blessuretijd. Er komt dus extra transparantie voor supporters.

Extra definitieve wissel in verband met hersenschudding
De afgelopen seizoenen experimenteerde de KNVB al met de mogelijkheid voor trainers om een extra wissel door te voeren bij (vermoedelijk) hoofdletsel van een speler tijdens een wedstrijd. De internationale spelregelcommissie IFAB heeft nu bepaald dat deze 'witte wissel' structureel mag worden toegepast. Er is wel één grote verandering: als een team een witte wissel toepast, krijgt het andere team ook één extra wissel en één extra wisselmoment.

On-field announcements
Vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker wordt er getest met on-field announcements. Scheidsrechters kunnen na een VAR-review of een (lange) VAR-check een korte uitleg over een beslissing omroepen in het stadion. In de Amerikaanse Major League Soccer wordt hier tegenwoordig ook mee getest. Onlangs vond een hilarische gebeurtenis plaats, waarbij de scheidsrechter het publiek op het verkeerde been zette. Bekijk de video hieronder.

Opinie: Lijken de on-field announcements jou een goed idee? En wat vind je van de rest van de veranderingen? Laat het weten in de reacties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties