Eerste elftal

Kritiek op play-off-systeem: "Inconsequent en moeilijk uit te leggen"

Kritiek op play-off-systeem: "Inconsequent en moeilijk uit te leggen"

Nog twee wedstrijden en dan is bekend wie het laatst beschikbare Europese ticket krijgt toebedeeld. Wordt het de topfavoriet FC Twente of de grote verrassing van dit seizoen Sparta. In het laatste geval zou FC Twente als de nummer vijf van de ranglijst met lege handen komen te staan. Om die reden zijn de play-offs voor veel voetballiefhebbers een doorn in het oog. Je bent over een heel seizoen beter, verdient op basis daarvan een Europees ticket, maar toch kan deze je nog ontglippen.

In 2008 streden de nummers twee tot en met vijf via de play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League. FC Twente profiteerde destijds door deze als nummer vier van de competitie de finale te winnen van Ajax. Het was ook gelijk de laatste keer, want de topclubs grepen in. Die vonden de play-offs oneerlijk en de strijd om de tweede Champions League plek werd afgeschaft. Het zou volgens de topclubs meer punten opleveren voor de coëfficiëntenranglijst. Opvallend genoeg geldt deze visie niet als het gaat om het laatste Conference League-ticket. Dit vindt ook VI-journalist Tom Knipping.

"Het zal commercieel aantrekkelijk zijn dat ESPN een paar wedstrijden kan uitzenden en dat de clubs extra kaarten kunnen verkopen, maar vanuit sportief oogpunt is het inconsequent en moeilijk uit te leggen", vertelt hij in de nieuwe Voetbal International. "Het argument bij de play-offs is vaak dat de competitie zo interessanter blijft, omdat er op het eind anders niet veel meer om te spelen is voor clubs in de middenmoot. Dankzij kans op de play-offs zouden veel wedstrijden spannender en urgenter zijn."

Volgens Knipping geen heel sterk argument. "Want een gevolg is ook dat de strijd om de vijfde plaats irrelevant wordt. Voor clubs die eenmaal verzekerd zijn van play-offs en niet meer als vierde kunnen eindigen, worden de competitieresultaten minder belangrijk. Bovendien maakte kanshebber RKC Waalwijk op de laatste speeldag geen reclame voor de play-offs. Gezien de wanprestatie bij het al gedegradeerde Cambuur leek RKC meer geïnteresseerd in vakantie dan in deelname. Dit play-off-systeem is gemankeerd. Het is vooral symbolisch voor de polder- en compromiscultuur die de eredivisie wel vaker kenmerkt."

Poll

Ben jij voor of tegen het spelen van Europese play-offs

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties