Lefgozer Oosting geroemd: "FC Twente speelde kamikaze met beleid"

Veel supporters wisten vrijdagavond niet wat ze zagen in De Grolsch Veste. Bij een 0-2 achterstand tegen Excelsior begon trainer Joseph Oosting al na 29 minuten aanvallend te wisselen: hij bracht Joshua Brenet voor Alfons Sampsted en Younes Taha voor Mathias Kjolo. In de rust kwamen Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap er ook nog eens in voor Daan Rots en Alec van Hoorenbeeck.

FC Twente begon de tweede helft met de aanvallend ingestelde Brenet als rechtsback, Robin Pröpper samen met linksback Gijs Smal centraal achterin, middenvelder Youri Regeer op linksback en aanvallende middenvelder Michel Vlap naast Michal Sadílek op het middenveld. In de 71e minuut kwam Naci Ünüvar er ook nog eens in voor Gijs Smal, waardoor er maar weinig verdedigers overbleven. Oosting wil altijd dat zijn spelers 'lefgozers' zijn, maar vrijdagavond was hij zelf degene die de meeste ballen toonde.

"Wie vrijdagavond in de tweede helft naar FC Twente keek, waande zich eerder op de zaterdagmorgen bij een amateurwedstrijd dan bij een duel op het hoogste niveau", schrijft clubwatcher Leon ten Voorde op de website van TC Tubantia. "Of bij de pupillen: je gooit alle aanvallers in het veld en dan zie je wel waar het schip strandt. Zo ondoordacht was het natuurlijk niet, maar het tartte wel alle logica. FC Twente speelde kamikaze met beleid."

"Als een trainer zijn elftal tijdens zijn examen zo inricht, dan zullen de opleiders van de KNVB hem de vraag stellen of hij wel helemaal goed wijs is. En dan was hij vast gezakt. Maar FC Twente won, met 4-2 en dus werd het lef van de trainer na afloop van alle kanten geroemd", aldus Ten Voorde.

Oosting zelf roemde de kwaliteiten van de bankzitters. "Alle wissels zijn basisspelers", zei hij na de wedstrijd in gesprek met ESPN. Het was dat de Emmenaar slechts vijf keer mocht wisselen, anders waren Mitchell van Bergen en Carel Eiting er wellicht ook nog ingekomen.

De wissels leidden tot een ongelooflijk offensief. FC Twente eindigde de wedstrijd uiteindelijk met maar liefst 81 procent balbezit, 3,62 verwachte doelpunten en 31 schoten richting het doel. Daardoor werd de comeback, die voor rust al werd ingezet door een doelpunt van Manfred Ugalde, compleet: twee goals van Ricky van Wolfswinkel en één van Younes Taha zorgden voor een 4-2 overwinning.