Eerste elftal

Lot FC Twente in handen van supercomputer bij loting Europese competities

Lot FC Twente in handen van supercomputer bij loting Europese competities

Vanaf komend seizoen gaat de UEFA werken met een nieuwe opzet voor de Europese competities. Waar er voorheen poules van vier clubs waren, komt er nu één grote competitie. Voorheen werd er geloot met balletjes en papiertjes waar de clubnamen opstonden, maar door de nieuwe opzet verdwijnt dat lotingssysteem.

Vanaf het seizoen 2024-2025 zullen de lotingen van de Champions League, Europa League en Conference League niet meer volledig handmatig worden uitgevoerd. In plaats daarvan maakt de UEFA gebruik van een supercomputer om de lotingen te automatiseren. Deze verandering is ingevoerd om de lange en ingewikkelde sessies met honderden ballen te voorkomen, die wel drie tot vier uur konden duren als alles handmatig zou worden gedaan.

Dat het zo lang had kunnen duren, komt door de nieuwe opzet. De 36 clubs worden verdeeld over vier potten van negen. Elke club zal één tegenstander loten. Omdat niet iedere club tegen de acht zelfde tegenstanders mag komen, had de loting tot wel vier uur kunnen duren.

Dat betekent echter niet dat de hele lotingsceremonie zal verdwijnen. De eerste clubs zullen nog handmatig getrokken worden, waarna een supercomputer de acht tegenstanders binnen mum van tijd bepaalt. Het balletje met het FC Twente-papiertje, dat normaalgesproken in pot vier had gezeten, zal niet getrokken worden.

FC Twente wordt dus overgelaten aan het lot van de supercomputer. Naar verwachting duurt de nieuwe ceremonie zo'n 35 minuten, zoals nu ook het geval is. In de voorrondes zal de naam van FC Twente overigens nog wel getrokken worden, gezien die loting veel kleinschaliger is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties