Eerste elftal

Maken FC Twente spelers vaak deel uit van Oranje?

Maken FC Twente spelers vaak deel uit van Oranje?

Geregeld zijn er spelers van FC Twente geselecteerd voor het Nederlands Elftal. De eerste speler was Theo Pahlplatz, hij speelde 13 wedstrijden voor Oranje. In de clubgeschiedenis werden er meer spelers opgenomen in de selectie van Oranje, waaronder Cees van Ierssel, Orlando Engelaar en Piet Wildschut die destijds voor FC Twente speelden. Tijdens het EK 2024 zijn er geen Nederlandse spelers geselecteerd uit het huidige FC Twente.

Theo Pahlplatz is nog altijd de international van FC Twente met de meeste wedstrijden voor Oranje op zijn naam. Hij speelde 13 keer voor Oranje tijdens zijn carrière bij FC Twente. Drie maal heeft hij hierin gescoord, zijn positie was zowel rechts als linksbuiten. Vaak speelde Piet Keizer op links in Oranje waardoor hij op rechts speelde.

Epy Drost

Vaak genoemd als ‘Mister FC Twente’ speelde Epy Drost negen keer in het shirt van het Nederlands Elftal. In het elftal van FC Twente speelde hij als libero, maar bij Oranje vaak op de backpositie. Zijn laatste interland tegen Noorwegen, werd hij wel opgesteld als libero. Hierna raakt Epy Drost geblesseerd, wat direct het einde betekende van zijn interlandcarrière.

Ondanks dat Henk Houwaart maar een seizoen bij FC Twente speelde, speelde hij een ijzersterk seizoen waarvoor hij direct werd beloond. Niet alleen met een transfer naar Club Brugge, maar ook met een plaats in de selectie van Oranje. Hierdoor bleef zijn optreden het enige tijdens zijn seizoen bij FC Twente.

Piet Schrijvers

Een van de bekendste keepers van Nederland, Piet Schrijver oftewel de ‘Beer van de Meer’. Hij speelde in totaal 46 interlands, 5 tijdens zijn loopbaan bij FC Twente. In 1971 keepte hij zijn eerste interland, en zijn laatste 13 jaar later in 1984. Hij dacht twee WK’s te kunnen spelen, maar helaas was Jan Jongbloed de basisspeler. Alleen tijdens het WK in 1978 speelde Piet Schrijvers de helft van het toernooi.

Overgekomen van De Graafschap naar FC Twente in 2009, Luuk de Jong is in het seizoen 2010/2011 de eerste spits in Enschede. Hij valt direct op bij de bondscoach van het Nederlands Elftal. Tijdens zijn periode bij FC Twente speelde Luuk de Jong zeven interlands.

Marcel Peeper

Als we het over een ongelukkige debutant hebben dan hebben we het over Marcel Peeper. Tegen de Sovjet-Unie mocht hij in 1990 debuteren, een bizarre tackle maakte na 18 minuten een einde aan zijn interlandcarrière. Met een ambulance werd hij van het veld gereden. Marcel Peeper behaalde nooit meer zijn oude niveau, na 2,5 jaar van vechten en revalideren kon hij weer voetballen. Maar zijn oude niveau was voor altijd over en uit.

Oranje-internationals in dienst van FC Twente

Hieronder de lijst met 32 spelers van FC Twente die het shirt van Oranje mochten dragen. Wordt het EK ook zonder de spelers van FC Twente een succes? Bekijk het speelschema EK en schat de kansen in van het Nederlands Elftal.

Theo Pahlplatz
Dick van Dijk
Epy Drost
Henk Houwaart
Jan Jeuring
Piet Schrijvers
René van de Kerkhof
Cees van Ierssel
René Notten
Frans Thijssen
Johan Zuidema
Niels Overweg
Arnold Mühren
Piet Wildschut
Martin Jol
Romeo Zondervan
Pieter Huistra
Fred Rutten
Marcel Peeper
Michael Mols
Edwin Vurens
John Bosman
Orlando Engelaar
Jan Vennegoor of Hesselink
Edson Braafheid
Wout Brama
Sander Boschker
Theo Janssen
Peter Wisgerhof
Luuk de Jong
Leroy Fer
Quincy Promes

Opinie: Welke huidige FC Twente speler heeft de potentie om Oranje te halen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties