Eerste elftal

Niet op Anfield, maar op het Diekman maakte het You'll Never Walk Alone zijn debuut

Niet op Anfield, maar op het Diekman maakte het You'll Never Walk Alone zijn debuut

Het You'll Never Walk Alone is niet meer weg te denken uit de voetballerij. Het iconische nummer is in de voetbalwereld vooral bekend als lijflied van Liverpool FC, maar ook bij onder meer Celtic FC, Borussia Dortmund en FC Twente wordt het You'll Never Walk Alone gespeeld. Het blijkt nu dat niet Liverpool FC, maar FC Twente het nummer in het voetbal bracht.

Dat verhaal heeft documentairemaker Dirk Beers vertaalt naar een documentaire, die donderdag in première gaat. "Het lied heeft een prachtige herkomst", vertelt Beers bij Bas & Bert van RTV Oost. "Een paar jaar geleden is uitgekomen dat FC Twente nog een veel specialere band met dat lied heeft dan tot voor kort werd aangenomen."

"Er is namelijk gebleken, en dat is eigenlijk verbluffend, dat dit lied al in 1959 in het oude Diekman is gespeeld. Dus nog voor het op Anfield, de thuisbasis van Liverpool FC, heeft geklonken. Daar zijn ze eigenlijk een beetje bij toeval achter gekomen." Beers vond dat dit verhaal meer onder de aandacht gebracht moest worden.

Het begon allemaal met een optreden van jazzlegende Louis Armstrong in Het Diekman in 1959. Hij speelde de instrumentale versie van het YNWA, iets dat lang niet bekend was. "Tot een tijdje geleden mensen bij Beeld en Geluid in Hilversum hebben gedacht, hey hier treffen we iets grappigs aan in het archief: Louis Armstrong in het Diekman."

"Toen zijn er een paar belletjes gaan rinkelen. Het is een iconisch voetballied geworden, dat was het toen natuurlijk nog niet. Wij dachten allemaal dit is geboren op Anfield, maar het is al eerder gespeeld in Enschede en wel in het Diekman", besluit Beers.

Maar hoe kwam het nummer uiteindelijk bij FC Twente terecht? "Het is een beetje bij toeval ontdekt. FC Twente had natuurlijk een topteam eind jaren 70. Op een gegeven moment gingen Arnold Mühren en Frans Thijssen naar Engeland toe. De supporters van toen wilden kijken hoe die jongens het daar deden."

"In eerste instantie was dat in het Engelse Ipswich. Die jongens zijn helemaal maf geworden van dat Engelse voetbal. Want daar werd zo hartstochtelijk gezongen en dat vonden ze schitterend. Ze dachten dat soort sfeer willen we ook in het Diekman hebben en zij zijn vervolgens in het stadion Engelse liedjes gaan zingen. 'You'll Never Walk Alone' was er eentje van. Wat die jongens die in de jaren tachtig begonnen met zingen, niet wisten, is dat Armstrong hen al lang voor was geweest", besluit Beers.

Aankomende donderdag om 20:00 uur is de documentaire 'You'll Never Walk Alone - Debuut in het Diekman', met onder meer Daan Rots, voor het eerst te zien op ESPN. Bekijk hieronder de promo.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties