Eerste elftal

Nieuwe opzet Champions en Europa League: Eén grote poule en gegarandeerd acht wedstrijden

Nieuwe opzet Champions en Europa League: Eén grote poule en gegarandeerd acht wedstrijden

FC Twente heeft zich geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. Het zal twee voorrondes moeten overleven om daadwerkelijk de poulefase van het grootste Europese clubtoernooi te bereiken. Lukt dit niet, dan wacht deelname aan de poulefase van de Europa League. Die heeft komend seizoen, net als de Champions League en de Conference League, een totaal andere opzet.

De poulefase van de Champions en Europa League bestond tot en met dit seizoen uit meerdere kleine poules. Vanaf het seizoen 2024-2025 worden de poules vervangen door één grote competitie met in totaal 36 clubs. De naam 'poulefase' of 'groepsfase' wordt dan ook veranderd naar 'competitiefase'. Iedere club zal tijdens de loting gekoppeld worden aan acht verschillende tegenstanders. Er zijn vier potten, dus elke club wordt gekoppeld aan twee clubs uit elke pot. Er zijn vanzelfsprekend vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. Clubs mogen daarin niet twee keer tegen elkaar spelen.

Play-offs

Nadat alle wedstrijden in de poulefase zijn gespeeld, gaan de nummers één tot en met acht direct door naar de achtste finales, die wordt gespeeld via het knock-outsysteem. De nummers negen tot en met vierentwintig worden opnieuw gekoppeld aan een tegenstander en spelen dan play-offs. Voor de nummers 25 tot en met 36 zit het toernooi er dan op. De acht winnaars van de play-offs stromen vervolgens door naar de achtste finales. Voor de verliezers van de play-offs zit het toernooi er dan ook definitief op. Het vangnet van de Conference League bestaat niet meer bij de Europa League, net zoals het vangnet van de Europa League verdwijnt voor de Champions League.

Knock-outs

Vanaf de achtste finales verandert er niets. In elke ronde wordt het knock-outsysteem gehanteerd. De clubs spelen per ronde twee keer tegen elkaar en de finale wordt beslist over één wedstrijd op neutraal terrein. De finale wordt op 21 mei 2025 gespeeld in het stadion van Athletic Bilbao in Spanje.

Opinie: Wat vind jij van de nieuwe opzet van de Europese competities? Laat je mening achter in de comments.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties