Eerste elftal

Nieuwe opzet Europese play-offs: Groter voordeel voor hoogst geklasseerde clubs

Nieuwe opzet Europese play-offs: Groter voordeel voor hoogst geklasseerde clubs

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de huidige opzet van de play-offs om het laatste Europese ticket. De verwachting is dat de opzet veranderd gaat worden. Volgens clubwatcher Leon ten Voorde komt er een nieuwe opzet waarbij de hoogst geklasseerde ploeg op de ranglijst een groter voordeel heeft dan in het huidige systeem.

De huidige opzet bestaat uit een heen- en thuiswedstrijd tussen de plekken 4 tot en met 7 in de eredivisie, waarbij de 4e plek tegen de 7e plek speelt, en de 5e plek tegen de 6e plek en hierna een finale volgt van twee wedstrijden. Echter zal dit volgend jaar veranderen. Afgelopen jaren hebben de Nederlandse ploegen veel successen geboekt in Europa, met name in de Conference League door Feyenoord in 2021 (finale) en AZ in het afgelopen seizoen (halve finale), waardoor Nederland de 6e plek op de coëfficiënten ranglijst heeft overgenomen van Portugal en hierbij dus een extra plek heeft verdiend voor Europees voetbal.

Vanaf volgend seizoen plaatst de nummer vier zich ook direct voor Europees voetbal en spelen de nummers 5 tot en met 8 voor de laatste plek in de Conference league. Wint iemand uit de top vier de KNVB-beker dan speelt de nummer 5 direct Europees en spelen de nummers 6 tot en met 9 om de laatste plek voor Europees voetbal. Er wordt nu gekeken naar een nieuwe opzet.

In plaats van twee wedstrijden spelen de ploegen telkens maar één wedstrijd tegen elkaar. Dit geldt voor zowel de halve finale als de finale. De twee hoogst geëindigde ploegen in de competitie spelen de halve finale thuis. Vervolgens speelt in de finale de ploeg die het hoogst is geëindigd in de competitie thuis. Of de nieuwe opzet volgend jaar al wordt ingevoerd is onduidelijk aangezien de KNVB hier nog geen officiële uitlatingen over heeft gedaan. Door het extra Europese ticket is wel zeker dat vanaf komend seizoen het gehele linkerrijtje van de eredivisie kans maakt op het behalen van Europees voetbal.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties