Eerste elftal

Noaberschap in de selectie: FC Twente kiest bewust voor Nederlandse kern

Noaberschap in de selectie: FC Twente kiest bewust voor Nederlandse kern

Quinten Timber, Thomas Beelen en Antoni Milambo waren de enige drie Nederlanders aan de kant van Feyenoord bij de wedstrijd tegen FC Twente. Hoe anders was dat bij de tegenpartij: bij FC Twente was Lars Unnerstall de enige zonder Nederlandse nationaliteit. Mees Hilgers heeft die wel, hoewel hij uitkomt voor het nationale elftal van Indonesië. Het hoge aantal Nederlanders bij FC Twente is geen toeval, maar de uitkomst van bewust beleid.

Volgens coach Joseph Oosting is het een groot voordeel om zijn besprekingen in het Nederlands te kunnen doen, iets wat niet bij elke Eredivisieploeg mogelijk is. In gesprek met Guus Peters van de Volkskrant legt hij uit dat hij zo makkelijker zijn punt kan maken, sneller de goede woorden vindt en de juiste toon aanslaat. Zijn elftal, dat dus meestal bijna volledig uit Nederlanders bestaat, begrijpt sneller wat hij van ze vraagt.

De voertaal bij FC Twente is Nederlands. Ook Lars Unnerstall, de Duitse doelman, kan zich daarin verstaanbaar maken. Unnerstall speelt al sinds 2017 in de Eredivisie. Dat bijna alle spelers Nederlands zijn of de taal spreken, is geen toeval. Volgens Arnold Bruggink werd dit beleid al ingevoerd onder Jan Streuer, zijn voorganger. Bij zijn aanstelling voorkwam hij dat een buitenlandse coach werd aangesteld en haalde Ron Jans binnen. Hij wilde de herkenbaarheid terugbrengen.

Streuer vond namelijk dat FC Twente te ver was afgedreven van de eigen identiteit. "Volgens mij moet je als club goed beseffen: wat is je identiteit en waar staat de regio voor?", aldus Bruggink, die nog ondersteund wordt door Streuer. "We zoeken spelers die uit het juiste hout gesneden zijn en snappen wat de kernwaarden van Twente zijn. Een van die kernwaarden is noaberschap, zoals we dat hier in de regio noemen. Omkijken naar elkaar."

Hierbij horen een Nederlandse trainer en spelers. Waar FC Twente vaak met negen of tien Nederlanders aftrapt, ligt dat gemiddelde bij de meeste Eredivisieclubs op drie, vier of vijf. Dit heeft ook met het financiële aspect te maken. Nederlandse spelers zijn vaak duurder omdat clubs liever niet aan concurrenten verkopen. Volgens Bruggink is dit het wel waard, omdat je bij Nederlandse voetballers een betere inschatting kan maken van hun karakter: "Als de speler bij ons past en de prijs enigszins marktconform is, heb ik er niet zoveel moeite mee om iets meer voor een Nederlandse speler te betalen."

Toch contracteert FC Twente ook buitenlandse spelers, zoals Sayfallah Ltaief en Gustaf Lagerbielke. Zij worden geholpen met de taalbarrière en krijgen apart nog verduidelijking op de besprekingen. Ook aan andere spelers wordt gevraagd om hen te helpen. Volgens coach Joseph Oosting kunnen zij extra kwaliteiten met zich meebrengen. Een mix met potentie voor succes: "We willen de top van de subtop zijn. Daar kan een uitschieter bij zitten, zoals vorig seizoen. Het gaat er ook om dat je in elkaar gelooft, dat je een team bent. Dat zijn wij."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties