Eerste elftal

Oeps! Twente-supporter reist naar Indonesië voor afgelaste voetbalwedstrijd

Oeps! Twente-supporter reist naar Indonesië voor afgelaste voetbalwedstrijd

De 32-jarige Rick Braker uit Nijverdal is supporter van FC Twente, maar heeft ook liefde voor een andere club. Het is een hele bijzondere: Persebaya Surabaya uit Indonesië. Braker werd vijf jaar geleden fan tijdens een roadtrip en besloot een reis te maken naar Indonesië om daar onder andere Persebaya Surabaya te zien spelen. Hij had echter vette pech: de wedstrijd werd afgelast.

Waarom is Braker überhaupt fan van een Indonesische club? "Vrijwel nergens ter wereld zijn de voetballiefhebbers zo fanatiek als daar", zegt de Tukker in gesprek met TC Tubantia. "Het is totale gekte. Niet te vergelijken met Nederland. Daar krijgen de voetballers geen steun van één of twee supportersvakken, maar van het complete stadion."

Afgelasting

De wedstrijd tegen PSIS Semarang werd afgelast. Braker legt het uit. "Er was al wat veranderd voor de wedstrijd. In Indonesië is nu ook het WK voor voetballers van onder de 17. Die spelen wedstrijden in het thuisstadion van Persebaya. Dus Persebaya moest verkassen naar een andere locatie."

In Indonesië zijn de supporters zo fanatiek, dat de gevechten tussen supporters soms leidt tot veldslagen. "Lokale autoriteiten grijpen dan wel eens op voorhand hard in om dat te voorkomen. Dat gebeurde nu ook, want er was eerder iets bij dat stadion voorgevallen", aldus Braker, die de wedstrijd verzet zag worden en weer bijna 12.000 kilometer af kon reizen richting het mooie Twente.

"Ik ben de laatste jaren regelmatig in Indonesië geweest voor wedstrijden. Persebaya is in die jaren echt uitgeroeid tot mijn grote favoriet in de competitie. Dan bouw je ook vriendschappen op. Daarom ga ik telkens weer terug. Een wedstrijd hoort daar natuurlijk bij."

Hij zag tijdens zijn reis naar Indonesië veel wedstrijden, maar de kers op de taart bleef uit. "Het is Indonesië en dan weet je dat dit kan gebeuren. Natuurlijk is het flink balen, maar ik denk er al weer over na om in een volgende vakantie terug te gaan. Probeer ik het gewoon opnieuw", blijft de Tukker nuchter. Nu maar weer aan het werk bij restaurant De Budde in Nijverdal. "Voor zover ik weet ben ik nog steeds de enige Nijverdalse supporter van Persebaya", besluit Braker.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties