Eerste elftal

Ook FC Twente lijdt aan bijzonder fenomeen, Ajax en Feyenoord opvallende uitzonderingen

Ook FC Twente lijdt aan bijzonder fenomeen, Ajax en Feyenoord opvallende uitzonderingen

Het is een bijzonder fenomeen: de 'winterdip' van de eredivisie. Structureel worden er in de eerste maanden van het nieuwe jaar minder gescoord in de Nederlandse competitie. Vorig jaar werd al duidelijk dat de winterdip jaarlijks terugkeert en ook nu is dat het geval. FC Twente is een van de clubs die lijdt aan het bijzondere fenomeen.

Bart Frouws van Voetbal International deed vorig jaar al een analyse naar de winterdip. Hij ontdekte dat het structureel zo is dat na de winterstop minder wordt gescoord in de eredivisie dan in de rest van het seizoen. Het aantal expected goals (xG) is lager, maar er wordt ook minder xG omgezet in daadwerkelijke doelpunten.

Dat laatste zien we ook dit seizoen terug in de eredivisie. Maar liefst dertien ploegen in de eredivisie onderpresteren sinds de winterstop op basis van het aantal verwachte doelpunten. Ook FC Twente doet zichzelf tekort door 1,2 doelpunten minder te maken dan verwacht. Er zijn twee grote uitschieters in de eredivisie. Ajax, dat zondag op basis van statistieken bijvoorbeeld goed wegkwam met een gelijkspel tegen NEC Nijmegen, maakte 4,1 meer goals dan verwacht. Feyenoord onderpresteert bizar veel met maar liefst 8,3 minder goals dan verwacht.

Sowieso heeft FC Twente na de winterstop moeite met scoren. In de eerste zes wedstrijden sinds de hervatting van de competitie maakte de ploeg acht doelpunten. Dat is een gemiddelde van 1,3 per wedstrijd. Voor de winterstop lag het gemiddelde nog op 2,1 doelpunten per wedstrijd (34 goals in 16 duels). Het verlaagde gemiddelde heeft er vooral mee te maken dat FC Twente in drie van de zes wedstrijden geen enkel doelpunt wist te scoren: op bezoek bij NEC Nijmegen en Feyenoord en thuis tegen FC Utrecht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties