Eerste elftal

Oosting ervaart enorme druk: "Je hebt met iedereen te maken, dat kan je opslurpen"

Oosting ervaart enorme druk: "Je hebt met iedereen te maken, dat kan je opslurpen"

Joseph Oosting is begonnen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij FC Twente. Hiervoor was hij oefenmeester van RKC Waalwijk, waar hij zijn debuut maakte als trainer in de eredivisie. Oosting werd geboren in Emmen in 1972 en is dus inmiddels 51 jaar. Hij blikt terug op hoe zijn carrière verliep voordat hij zich aansloot bij de Tukkers.

Oosting woonde op een woonwagenkamp, maar vertrok hier op zijn twaalfde. Het grootste deel van zijn familie leeft nog steeds op de plek waar hij als jonge jongen opgroeide. Het kamp lag naast de voetbalclub, waar tegenstanders niet graag voetbalden. "Het was vaak wij tegen de rest. Dat gevoel gebruikten we ook door de grenzen op te zoeken en met heel veel passie te spelen", vertelt de oefenmeester in gesprek met Guus Peters van De Volkskrant.

De passie die hij had als kleine voetballende jongen wil hij nu als trainer ook zien bij zijn spelers. Over zijn eigen rol is hij erg duidelijk. "Aan mij de taak om te kijken waar de mogelijkheden bij de tegenstander liggen en een plan te bedenken dat binnen onze visie en bij het elftal past." Hij begon als amateurtrainer van verschillende ploegen waaronder WKE'16, zijn oude voetbalclub. In 2009 slaagde hij erin om samen met zijn ploeg landskampioen te worden van de amateurs.

Voordat Oosting vertrok naar RKC Waalwijk was hij assistent-trainer bij Vitesse. Zijn verantwoordelijkheid lag bij het spel als zijn ploeg de bal had. Hij leerde door de vragen van hoofdtrainer Thomas Lech oefeningen te bedenken die leidden naar accenten in de wedstrijd. Ook was hij bezig met de Engelse taal, hiermee oefende hij in de auto naar zijn werk. "Aan het eind van de dag was ik moe van het Engels lullen, maar ik kon me in de schaduw van de hoofdcoach wel verder ontwikkelen als trainer."

Oosting is iemand die veel reflecteert en evalueert. "Bij mij moet alles rond zijn, dat is wie ik ben en hoe ik werk." Als dit niet gebeurt kan hij het niet afsluiten, of hoe hij het noemt: rond maken. Hij kreeg hierover een spoedcursus van de technisch directeur van RKC Mo Allach. Die vroeg hem te reflecteren en evalueren na de wedstrijd over waarom hij bepaalde wissels had doorgevoerd en of hij nog een keer met dezelfde tactiek zou beginnen. De oefenmeester leerde hier dat je als hoofdtrainer veel in beeld bent. "Of het nu de spelers, supporters of sponsors zijn, je hebt met iedereen te maken, omdat jij de hoofdtrainer bent."

Hij geeft aan dat dit wel vermoeiend kan zijn. "Dat kan je enorm opslurpen, omdat je je voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt." Vandaar dat hij af en toe probeert om bezig te zijn met hele andere dingen. Zo doet hij graag aan padellen en fietsen of wandelt hij in het bos. Even weg van alle heisa om goed tot rust te komen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties