Eerste elftal

Ophef over bij Ajax betrokken lid van de licentiecommissie

Ophef over bij Ajax betrokken lid van de licentiecommissie

Op social media, de diverse fansites en fora van FC Twente is de afgelopen dagen veel ophef ontstaan over de samenstelling van de licentiecommissie, zo meldt De Twentsche Courant Tubantia. Het orgaan van de KNVB dat verantwoordelijk is voor het voorgenomen besluit om de Enschedese club te laten degraderen naar de Jupiler League.

De grootste opwinding is ontstaan over de voorzitter, prof. Reinout Vriesendorp, wie werkt voor advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Het bedrijf zou namelijk de huisadvocaat van Ajax zijn, sponsor van Ajax of business seats hebben bij de Amsterdamse club. Waarmee de professor niet onafhankelijk is en het besluit van de licentiecommissie niet geldig, is het oordeel van de fans.

Volgens de reglementen van de KNVB maakt het allemaal niet uit. In artikel 5.1 van het Licentiereglement wordt het uitgelegd: "Met inachtneming van het bepaalde in artikel 37 lid 4 van de Statuten geldt dat personen die:
a. deel uitmaken van de reglementscommissie;
b. deel uitmaken van tuchtrechtelijke organen van de KNVB;
c. deel uitmaken van het bestuur of een toezichthoudend orgaan van een betaaldvoetbalorganisatie of een rechtspersoon die behoort tot de groep waarvan een betaaldvoetbalorganisatie deel uitmaakt;
d. deel uitmaken van het bestuur van een belangenorganisatie in het betaald voetbal;
e. actief zijn als werknemer in het betaald voetbal;
f. direct of indirect aandeelhouder zijn in een betaaldvoetbalorganisatie of een vennootschap die behoort tot de groep waarvan een betaaldvoetbalorganisatie deel uitmaakt;
g. deel uitmaken van een statutair erkende en besluitvormende commissie van de UEFA."

Sponsor zijn, of werken bij een sponsor van een bepaalde club, mag dan weer aldus artikel 5.2: "Personen die sponsor zijn dan wel deel uitmaken van het bestuur of een ander orgaan van een sponsor, dan wel werknemers zijn van een sponsor van een betaaldvoetbalorganisatie, kunnen lid zijn van de licentiecommissie of de beroepscommissie licentiezaken. Deze personen mogen echter niet deelnemen aan de behandeling en besluitvorming over een betaaldvoetbalorganisatie waar ze uit dien hoofde enige relatie mee hebben."

Oftewel: professor Vriesendorp mag, conform de reglementen, niet beslissen over Ajax, maar wel over FC Twente. Het lijkt overigens ook onwaarschijnlijk dat de Enschedese club hierover zal vallen.

Ook aan onafhankelijkheid CSR wordt getwijfeld

[google]Het voorgenomen besluit van de licentiecommissie om FC Twente te laten degraderen is op het bordje van de Centrale Spelersraad gegooid. Zij mag beslissen over de toekomst van FC Twente. Toch wordt aan de onafhankelijkheid van deze raad getwijfeld.

Robin Pröpper, speler van De Graafschap, mag namelijk meebeslissen over de toekomst van de Enschedese club. Laat De Graafschap afgelopen weekend nou net gedegradeerd zijn én bij een definitieve degradatie van FC Twente juist weer gehandhaafd zijn voor de Eredivisie. Kortom: Pröpper heeft wel degelijk belang bij een oordeel ten koste van de Enschedeërs.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties