Opmerkelijk: Achterstand tegen Excelsior was snelste in ruim 26 (!!) jaar

Veel supporters konden hun ogen vrijdagavond niet geloven, maar het stond toch echt op de grote videoschermen in De Grolsch Veste: na dertien minuten stond FC Twente in eigen huis met 0-2 achter tegen Excelsior. Daarna voelde het ook nog eens alsof de 0-3 dichterbij was dan de 1-2. Een rode kaart voor Excelsior en aanvallende wissels van FC Twente zorgden echter voor een ommekeer: het werd uiteindelijk 4-2 in Enschede.

De vroege 0-2 achterstand was toch wel heel opmerkelijk. Het was namelijk de eerste keer in ruim 26 - we herhalen: 26! - jaar tijd dat FC Twente zó snel in de wedstrijd op een achterstand van twee doelpunten kwam. In april 1997 kwam FC Twente op bezoek bij RKC Waalwijk ook in de dertiende minuut op een 2-0 achterstand. Destijds scoorde Patrick van Diemen, nadat Darije Kalezic er in de zesde minuut al 1-0 van had gemaakt. Dankzij doelpunten van Marcel Brands en twee van John Bosman verloor FC Twente uiteindelijk met 3-2 in Waalwijk.

FC Twente werd dat seizoen negende. RKC eindigde op de zestiende plaats, maar degradeerde via de play-offs niet. Destijds stonden er enkele nu nog zeer bekende namen op het veld in het Mandemakers Stadion. Bij RKC stond Alfred Schreuder in de basis, FC Twente speelde met onder meer Sander Boschker, Jan van Halst en Arnold Bruggink. Trainer Hans 'Ich bin ein Tukker' Meyer liet Erik ten Hag invallen.

Opstelling RKC - FC Twente 1996-1997

RKC: Rob van Dijk; Chidi N'Wanu, Darije Kalezic, Marcel Brands, Adrie Bogers; Alfred Schreuder, Patrick van Diemen, Danny Muller; Clyde Wijnhard, Marco Boogers, Ben David Adilson
Invallers: Jurgen Streppel, Ad Leemans, Romeo van Aerde
Trainer: Bert Jacobs

FC Twente: Sander Boschker; Nico-Jan Hoogma, Rob Mckinnon, André Karnebeek, Berthil ter Avest; Jan van Halst, Paul Bosvelt, Arnold Bruggink; Ansar Ayupov, Theo ten Caat, John Bosman
Invallers: Erik ten Hag, Youri Petrov, Wilfried Elzinga
Trainer: Hans Meyer (geassisteerd door onder meer Fred Rutten)