Eerste elftal

Oud-voorzitter Vak-P verklaart plezier in rellen en belicht schitterende kanten Vak-P

Oud-voorzitter Vak-P verklaart plezier in rellen en belicht schitterende kanten Vak-P

Supportersvereniging Vak-P is een belangrijk onderdeel van FC Twente. De fanatieke aanhang zorgt voor de prachtige sfeer(acties) in De Grolsch Veste en ver daarbuiten. Vak-P is vaak geliefd, maar ook berucht. Van een gevechtje hier en daar is Vak-P niet vies. Binnenkort wordt het boek 'Dit is Vak-P' uitgebracht, met uniek beeldmateriaal en unieke verhalen over de supportersvereniging.

Eugenio Porcu is oud-voorzitter van Vak-P en schreef het boek 'Dit is Vak-P' grotendeels zelf. Hij ziet dat de supportersvereniging heel wat teweeg heeft gebracht bij FC Twente, bijvoorbeeld in hoe het stadion eruit is komen te zien. "Weet je nog hoe saai dat Arke Stadion was, met die grijze grachtmuren? Dan is met dank aan Vak-P allemaal rood geschilderd", zegt Porcu in gesprek met Joost Dijkgraaf van TC Tubantia. "In coronatijd hebben die jonge jongens dat buiten het stadion nog honderd keer mooier gedaan, met complete muurschilderingen."

In 1992 was Vak-P, dat in de jaren tachtig begon als een groep van zo'n twintig jongeren, goed voor de allereerste sfeeractie van Nederland. Tegen PSV werden vele vellen papier in de lucht gehouden. "We waren echte pioniers op het gebied van sfeer, moesten onszelf uitvinden. Na de degradatie in 1983 verbeterde het spel, het stadion vulde zich en Vak P groeide mee. Daar ontstond een eenheid."

"Vak-P is vaak vrolijk en zorgt altijd voor sfeer, maar kan ook behoorlijk ondeugend zijn", vertelt Porcu met een gevoel voor understatement. Vak-P gebruikt spreuken als 'Gehaat en asociaal' en 'Wij tegen iedereen'. Volgens Porcu is dat gevoel er ook écht bij Vak-P. "Zeker in de beginjaren voelden we constant de behoefte ons te bewijzen: tegen de KNVB met de stadionverboden, het bestuur dat ons niet begreep, tegen andere supporters, tegen de politie."

Maar wat is er nou eigenlijk zo leuk aan rellen? "Poeh ja, heb je effe? Want het is best lastig uit te leggen. In de basis is het dit: het is jouw club, jouw stadion, jouw stad en soms gebeurt er dan iets. Bij Twente is het ontstaan door die Randstad-jongens: fans van Ajax, Den Haag en Feyenoord die begin jaren 90 hier kwamen, de hamburgers gapten bij Van Raaij van de kraam en ons uitscholden. Op een gegeven moment denk je dan: dit laten we toch niet gebeuren?"

"Het gaat ook niet per se om vechten, het is het verdedigen van je stad, van je club. Wegjagen, ze aan de loop krijgen, vonden we vaak al voldoende. Die echte escalatie hoeft helemaal niet. In het begin waren we ook bang voor die Randstad-jongens, maar als je dan een keer een succesje boekt, een vechtpartij wint, dan word je steeds groter. De adrenaline is ook lekker natuurlijk. Op een gegeven moment voel je je dan onoverwinnelijk", aldus de oud-voorzitter van Vak-P, die aangeeft dat er ook afspraken werden gemaakt met supporters van andere clubs over wanneer en waar er werd gevochten.

Vak-P heeft echter ook een zachte kant. In het verleden haalde Vak-P 190.000 euro op voor Bibi, die een speciale behandeling nodig had voor een ziekte en later overleed. "Het is wel een kant die je minder hoort. Toen dat jochie uit Borne laatst ernstige brandwonden opliep door een fakkel, schoot Vak-P ook te hulp. Maar van die dingen hoor of lees je zelden iets. Die spelen zich allemaal op de achtergrond af", besluit Porcu.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties