Eerste elftal

Play-offs Conference League zorgen voor frustraties bij de Twente-supporters, maar er gloort hoop

Play-offs Conference League zorgen voor frustraties bij de Twente-supporters, maar er gloort hoop

FC Twente staat voor een uitermate lastige opgave. De Tukkers gaan donderdag proberen een 5-1 achterstand weg te poetsen tegen Fenerbahce. De ploeg moet minimaal vier keer scoren en geen tegentreffer krijgen, om er een verlenging uit de slepen tegen de Turkse topclub. Op papier een bijna onmogelijke missie, maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd in het voetbal. Het is de tweede keer op rij dat FC Twente een grote club treft in de play-offs waardoor het lastig is om de poulefase te bereiken. Maar volgens Michel Abbink, de chef-sport van NU.nl die zich graag bezighoudt met data, gloort er hoop voor de supporters van FC Twente.

Door de problemen uit het verleden, speelde FC Twente acht jaar lang geen Europees voetbal. In die periode heeft de club ook geen punten weten te verzamelen voor de zogenaamde coëfficiëntenlijst waardoor het nu voor de tweede keer op rij ongeplaatst de loting van de play-offs in ging. Volgens Abbink heeft FC Twente nu bijna 12 punten. Ter vergelijking, Eintracht Frankfurt, één van de mogelijke tegenstanders tijdens de loting, heeft er 77. Het streven is om zo snel mogelijk een beschermde status te krijgen en volgens Abbink is dat moment voor FC Twente dichtbij.

"Ik denk dat je volgend jaar met een coëfficiënt van om en nabij de 20 geplaatst bent", vertelt Abbink in gesprek met Leon ten Voorde van de TC Tubantia. "FC Twente heeft nu in twee jaar vijf tweeluiken gespeeld, dat is gunstig. Het zal er volgend jaar - als ze tenminste Europees voetbal halen - om spannen of ze voldoende punten hebben verzameld, maar ze zijn een eind op weg."

En eenmaal in zo'n poule wordt het pas echt interessant. "Je hebt in de groepsfase echt pretpoules met totaal onbekende clubs. Als je als Nederlandse club eenmaal in die groepsfase zit, ben je vrijwel verzekerd van overwintering. En je speelt minimaal zes wedstrijden, waardoor je veel punten kunt scoren. Maar je moet er eerst komen en dat is het lastigste." Daarnaast is de poulefase ook financieel zeer interessant. Bij plaatsing voor de poulefase ontvangt de club een startpremie van 2,94 miljoen euro. Een overwinning in de poule levert 500.000 euro op en een gelijkspel 166.000 euro. De groepswinnaar ontvangt 650.000 euro en de overige deelnemers 325.000 euro. Dit zijn de bedragen exclusief de kaartverkoop en de catering.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties