Eerste elftal

Play-offs om Europees voetbal krijgt een nieuwe opzet

Play-offs om Europees voetbal krijgt een nieuwe opzet

De Play-offs om Europees voetbal zal vanaf volgend seizoen een nieuwe opzet krijgen. De halve finale en finale zullen nog maar over één wedstrijd gaan. Dit bestond voorheen uit een heen- en thuiswedstrijd. De wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van het hoogstgeklasseerde team.

Afgelopen seizoen is het FC Twente gelukt om zich te kwalificeren voor Europees voetbal via de play-offs. Dit zal vanaf volgend seizoen dus een nieuwe opzet gaan krijgen. Het hoogst geklasseerde team zal het voordeel krijgen om de wedstrijd in eigen huis te spelen, zo blijkt uit het conceptprogramma dat is gepubliceerd door de eredivisie.

De afschaffing van de uit- en thuiswedstrijden is een wens vanuit de clubs in de eredivisie. Er bestaat al langere tijd onenigheid over de langdurigheid van het seizoen. Dit zal nu met een week worden ingekort, door een nieuwe opzet van de play-offs om Europees voetbal. Daarnaast moet de winnaar van de play-offs alweer vroeg beginnen aan de voorrondes van de Conference League.

In 2021 werden de play-offs ook over één wedstrijd gespeeld, toen vanwege coronamaatregelen. Vooralsnog worden de Keuken Kampioen Play-offs nog wel over twee duels gespeeld. Onder de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie zou te weinig draagvlak zijn voor de verandering.

De plaatsing voor Europees voetbal zal volgend seizoen er heel anders uit zien dan voorgaande jaren. Voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 krijgt Nederland weer twee rechtstreekse tickets voor de Champions League-poulefase en gaat de nummer drie voorronde spelen. Verder zal de vierde plek voorrondes van de Europa League spelen.

De winnaar van de play-offs, tussen plek 5 en 8 kwalificeert zich voor de tweede voorronde van de Conference League. De winnaar van de TOTO-KNVB Beker gaat de groepsfase van de Europa League in. Als een ploeg uit de top 4 de beker wint, dan zal de play-offs om Europees voetbal gaan tussen plek 6 tot en met 9. Het is dus mogelijk dat vanaf volgend seizoen het hele linkerrijtje kans maakt op kwalificatie voor Europees voetbal.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties