Eerste elftal

Sarina Wiegman heeft geen trek in FC Twente: "Ga geen stap terug doen"

Sarina Wiegman heeft geen trek in FC Twente: "Ga geen stap terug doen"

Sarina Wiegman is een van de meest succesvolle trainers in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. De 54-jarige trainer uit Den Haag werd in 2017 in De Grolsch Veste Europees kampioen met de Oranje Leeuwinnen. In de zomer van 2022 herhaalde ze het kunstje door het EK in eigen land te winnen, alleen dan in Engeland als bondscoach van de Britten.

Als je zo goed presteert als vrouwelijke trainer, komt in de media natuurlijk de vraag op of ze geen trainer zou kunnen worden van een mannelijke eredivisieclub. Analist Leonne Stentler dacht echter dat ze dat niet zou willen en een aanbieding van een club als FC Twente af zou slaan. "Ik denk dat dat klopt", geeft Wiegman nu toe in gesprek met de Volkskrant.

Zou ze wel bij Ajax, Feyenoord of PSV aan de slag willen? "Nee, nee, daar ga ik verder niet op in", lacht Wiegman. "Ik wil in de top werken, dat doe ik nu en ik ga geen stap terug doen, dat is het enige wat ik erover wil zeggen."

Zou Wiegman gelukkig kunnen zijn in het mannenvoetbal? "Ik weet het niet. Mannenvoetbal is voor mij in elk geval niet de heilige graal. Op dit moment ben ik heel tevreden in het vrouwenvoetbal. Ik ben begonnen bij Ter Leede, daarna ADO Den Haag. Nederland. Nu Engeland. Ik ben bezig met presteren, en tegelijkertijd probeer ik de wereld in positieve zin te veranderen. Een combinatie waarvan ik zeker weet dat ik er gelukkig van word."

"Ik krijg vaak te horen: je moet naar de mannen, want de hegemonie moet worden doorbroken. Alsof ík daarvoor verantwoordelijk ben. Maar ik ga geen functie bekleden omdat anderen vinden dat ik iets moet doorbreken. Ik voel me verantwoordelijk om me uit te spreken, maar niet om mezelf weg te cijferen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven en voor mijn eigen geluk", besluit Wiegman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties