Eerste elftal

Schimmelpenninck: "Jonge Twente-fans nemen extreemrechtse ideeën over"

Schimmelpenninck: "Jonge Twente-fans nemen extreemrechtse ideeën over"

Sander Schimmelplenninck ziet een dieper liggend probleem na het voorval bij de Grolsch Veste waar een jongen van 16 jaar Ajax-spits Brian Brobbey uitmaakte voor 'kankeraap'. De in Zweden woonachtige Twente-supporter laat dit weten via X, het voormalige Twitter. "Iedereen blij dat deze 16-jarige jongen zwaar gestraft wordt, maar daarmee is het probleem niet weg. Deze jongen is het product van zijn omgeving en in Twente woekeren complotdenken en racisme als een veenbrand. Daar moeten alle weldenkende Tukkers tegen opstaan."

"Wie weleens op fora van FC Twente kijkt, ziet daar vrijwel elke discussie ontsporen door extreemrechtse luitjes die werkelijk alles tot politiek maken", vervolgt een bezorgde Schimmelpenninck. "Zeker wanneer de fatsoenlijke mensen schuchter en bescheiden zijn, zoals bij Tukkers, worden de domme bekken snel te dominant."

"Sociale media zijn hier bepalend. Wanneer jonge fans zien dat dit blijkbaar normaal of het dominante geluid is, nemen zij extreemrechtse ideeën over. De club en alles erom heen kunnen stadionverboden uitdelen, maar dat is dweilen met de kraan open", aldus Schimmelpenninck die in zijn bericht ook technisch directeur Arnold Bruggink tagt.

Toch deelt de oud-hoofdredacteur van Quote een compliment uit aan FC Twente, echter wel met een kanttekening. "FC Twente heeft heel goed en snel gereageerd. Maar je zal ook moeten meewerken aan preventie." Hierbij is volgens Schimmelpenninck ook een rol weggelegd voor de beheerders van de betreffende websites. "Fansites zouden beter moeten modereren. Het is een plek waar je over voetbal praat, geen plek om je krankzinnige rechts-extremisme bot te vieren. Weg met de lui die de sfeer bepalen en verpesten, offline én online."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties