Eerste elftal

Smaldini is terug: De gemiste assistkoning die bleef, maar wel uit zijn contract loopt

Smaldini is terug: De gemiste assistkoning die bleef, maar wel uit zijn contract loopt

Gijs Smal is weer helemaal terug. De 26-jarige linksback liep op 3 augustus een kuitblessure op, waarvan hij een hele tijd moest herstellen. Op 11 oktober kon 'Smaldini' na ruim twee maanden eindelijk zijn rentree maken in de oefenwedstrijd tegen Union Saint-Gilloise en anderhalf week later speelde hij zijn eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen. De invalbeurt tegen Heracles Almelo ging nog wat moeizaam, maar afgelopen zondag tegen Feyenoord herkenden we de echte Smaldini weer.

De laatste tijd was Youri Regeer, die zondag na een klein half uur spelen uitviel met een hamstringblessure, de linksback van FC Twente. Ondanks dat de twintigjarige Haarlemmer het uitstekend heeft gedaan, is Smal gemist. We zagen vorig seizoen hoeveel Smal waard kan zijn voor FC Twente: hij gaf in de eredivisie maar liefst tien assists en maakte ook nog eens twee doelpunten. Daarmee was de linksback betrokken bij maar liefst 18 procent van de doelpunten van FC Twente en werd hij pas de vijfde verdediger die deze eeuw minimaal tien assists leverde in één eredivisieseizoen.

Smal is dus in het veld van grote waarde voor FC Twente, maar zijn waarde op de transfermarkt wordt steeds kleiner. Het contract van Smaldini loopt na dit seizoen af. Velen hadden verwacht dat de 26-jarige Noord-Hollander na het vorige successeizoen zou vertrekken, maar dat is niet gebeurd. Ongetwijfeld zal zijn blessure daar een rol in hebben gespeeld.

FC Twente deed Smal eerder al een voorstel voor contractverlenging. In februari deed Smal daar een tegenbod op. In mei ontving de verdediger daar pas een reactie op. Hij liet in de media weten dat hij vond dat FC Twente traag handelde. Toenmalig technisch directeur Jan Streuer gaf als reactie aan geen haast te hebben bij het verlengen van het contract.

Inmiddels zijn we een half jaar verder. Smal mag vanaf januari zonder toestemming van FC Twente praten met andere clubs over een transfervrije overstap. Bij een transfervrij vertrek zou FC Twente heel wat geld mislopen: Smaldini heeft een geschatte marktwaarde van maar liefst zes miljoen euro, het meeste van alle spelers van de Enschedese club.

FC Twente zal ongetwijfeld proberen te verlengen met de verdediger. Wellicht zou bij een contractverlenging een afspraak kunnen worden over een transfer voor aankomende zomer, zoals vorig jaar bij Joshua Brenet gebeurde. De komende tijd kunnen we in ieder geval weer genieten van het spel van creatieve linkspoot, die zondag tegen FC Utrecht (aftrap 12:15 uur) zijn rentree in de basis kan gaan maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties