Eerste elftal

Spelers komen in opstand tegen stakingsregels KNVB: "Voetbal wordt kapotgemaakt"

Spelers komen in opstand tegen stakingsregels KNVB: "Voetbal wordt kapotgemaakt"

De aangescherpte maatregelen van de KNVB wat betreft het gooien van bekers op het veld levert bijzondere taferelen op. Zaterdagavond gebeurde er wel iets heel unieks. Nadat na de 2-0 van FC Utrecht tegen RKC Waalwijk voor de tweede keer bekers op het veld belandden, werd de wedstrijd niet definitief gestaakt, zoals het protocol van de Nederlandse voetbalbond voorschrijft. In plaats daarvan stonden de spelers 2,5 minuut lang stil op het veld.

De 2-0 viel pas in 93e minuut, waardoor scheidsrechter Ingmar Oostrom in overleg met de KNVB en de lokale autoriteiten besloot het duel uit te spelen. De spelers hadden hier echter geen trek meer in en besloten een statement te maken door niet te gaan voetballen. De spelers bleven allemaal stilstaan op het veld.

Na de wedstrijd stonden aanvoerder Nick Viergever en Michiel Kramer ESPN te woord. "We willen een statement maken als voetballers", zegt Kramer. "Wat er gebeurt kan niet, maar in verhouding met 19.000 mensen die zich wel netjes gedragen, vonden wij het niet meer dan netjes om het de laatste twee minuten zo te doen."

"Voetbal wordt zo een beetje kapotgemaakt. Als je dit iedere wedstrijd blijft krijgen, als we na ieder dingetje naar binnen gaan en constant een kwartier binnenzitten en dan weer naar buiten moeten, dat slaat helemaal nergens op. Het hele ritme is uit het voetbal. Dat is niet de insteek die we willen. Vandaar dat we dit samen hebben besloten", aldus Kramer.

"Ik sluit me helemaal aan bij wat Michiel zegt", reageert Viergever. "Heel veel mensen gedragen zich goed en normaal. Toch zijn er weer een paar mensen die een biertje gooien. Volgens mij is dit de vijfde of zesde wedstrijd die dit weekend gestaakt wordt, terwijl er duidelijke regels zijn afgesproken. Dit moet gewoon stoppen. Je verpest het gewoon."

"Voetbal is een leuk uitje waar je met kinderen heengaat, dan moet je gewoon plezier hebben. Daar hoort dit gedrag niet bij. Het zijn er een paar die het verpesten voor de rest. Gelukkig werden de twee minuten nog uitgespeeld, anders moet RKC weer later komen. We vonden dit wel een statement om te maken", besluit de aanvoerder van FC Utrecht.

Vrijdagavond bij FC Twente werd er de wedstrijd ook tijdelijk gestaakt wegens een beker bier op het veld. Bekijk de artikelen hieronder. Daaronder staan de beelden van het protest bij FC Utrecht - RKC Waalwijk en de reacties van Kramer en Viergever.

Beelden van protest

Interview Viergever en Kramer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties