Eerste elftal

Statement KNVB: Enschedeër Nijhuis wordt niet van AZ - FC Utrecht gehaald

Statement KNVB: Enschedeër Nijhuis wordt niet van AZ - FC Utrecht gehaald

De aanstelling van Bas Nijhuis voor de wedstrijd AZ - FC Utrecht deed maandag nogal wat stof opwaaien. AZ is met FC Twente in een strijd verwikkeld om de derde plek. Dat de voetbalbond uitgerekend de Enschedese scheidsrechter op de wedstrijd in Alkmaar heeft gezet, leidde tot veel onbegrip. De KNVB heeft inmiddels gereageerd op de commotie en ziet de aanstelling van Nijhuis voor het treffen AZ - FC Utrecht niet als een probleem.

"Gedurende het seizoen stellen wij scheidsrechters aan op basis van voor welke wedstrijd ze geschikt zijn", meldt een woordvoerder tegenover het Noordhollands Dagblad. "De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten. Verder staat voor de KNVB de integriteit van de arbitrage niet ter discussie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze scheidsrechters naar eer en geweten hun wedstrijden fluiten."

FC Twente staat met nog één wedstrijd te spelen twee punten voor op AZ. Wint FC Twente op bezoek bij PEC Zwolle, dan eindigen de Tukkers de competitie als derde en spelen ze voorronde Champions League. Speelt FC Twente gelijk of verliest het, dan is de ploeg van Joseph Oosting afhankelijk van de uitslag in Alkmaar. Er is zelfs een mogelijkheid dat er na zondag nog een beslissingswedstrijd moet worden gespeeld tussen FC Twente en AZ. Als AZ met 1-0 wint en FC Twente speelt met 1-1 gelijk, dan eindigen beide ploegen in punten gelijk met exact hetzelfde doelsaldo. Normaal moet dan het onderlinge resultaat uitslag bieden, maar ook die is gelijk. De winnaar zal dan voort moeten komen uit een beslissingswedstrijd. Dit gebeurde één keer eerder in 1960 om het kampioenschap tussen Ajax en Feyenoord. Ajax won die wedstrijd in Amsterdam met 5-1.

Opinie: Kan jij je vinden in het besluit van de KNVB om Bas Nijhuis niet te vervangen? Laat het weten in de comments.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties