Eerste elftal

Steijn gaat richting bijzondere mijlpaal: "Dat zou toch krankzinnig zijn?"

Steijn gaat richting bijzondere mijlpaal: "Dat zou toch krankzinnig zijn?"

In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles wist Sem Steijn maar weer eens te scoren. Manfred Ugalde werd onderuit gehaald na een aanname op een diepe bal van Daan Rots, waarna de bal voor Steijn viel. De 22-jarige Hagenees kwam alleen voor doelman Jeffrey De Lange en rondde beheerst af. Het betekende de 0-2 in de 24e minuut.

"Voordat 'ie erin ligt, weet je al: doelpunt. Het is nummer negen al, hè", zegt Tijmen van Wissing bij De Oosttribune van RTV Oost. Bert van Losser belicht de kwaliteiten van Steijn. "Hij heeft diepgang en staat altijd op goede plek, daar heeft hij een gevoel voor. Dan kun je in de combinatie wel iets minder zijn, maar het gaat om doelpunten maken."

Jan van Staa zag de kwaliteiten duidelijk terug bij zijn goal tegen Go Ahead Eagles. "Bij die lange bal van Rots zie je dat het centrale duo niet goed staat. Dan weet hij dat hij onderweg moet zijn. Hij gokt daarop en als hij in de zestien komt, is hij dodelijk. Ik vind het mooiste van een jonge speler de rust die hij uitstraalt. Hij raakt niet in paniek, dat vind ik het leukste van zo'n speler", aldus Van Staa.

Van Wissing ziet iets opvallends bij Steijn. "Het mooiste is dat hij bij een afgeslagen bal niet gaat kijken hoe de nieuwe situatie is, maar dat hij meteen richting de zestien meter gaat. Hij wil altijd in dat strafschopgebied zijn. Hij is ook niet verzadigd na negen doelpunten, hij wil door. Als dit zo doorgaat, gaat hij richting de twintig. Dat zou toch krankzinnig zijn?" Bij het behalen van twintig doelpunten zou Steijn de meest scorende FC Twente-speler sinds Luuk de Jong in het seizoen 2011-2012 zijn. De spits maakte er destijds 25.

"Hij heeft een neusje voor de ruimtes die hij moet bespelen", merkt Van Staa op. "Iedereen zegt dan: 'Dat is toeval'. Maar dat is geen toeval als je zoveel doelpunten maakt. Hij loert daarop. Het is de combinatie van zien en afronden."

"Hij had ook een mooie assist bij de 0-1. De eerste helft was hij heel goed", zegt Van Wissing, die toch ook nog een minpunt ziet. "In de fase waarin Twente het moeilijk heeft, is het ook één van de eersten waar je kijkt, van: oei, die moet je vervangen." Van Staa ziet dat ook. "Dan is hij verdedigend vaak wat kwetsbaarder. Hij wil toch vaak naar de bal en wil vooruit pressen. Dan is hij vaak de eenling."

Is dat ook de reden dat hij gewisseld werd tegen PSV? "Ja, dat is logisch", meent Van Staa. "Maar het is een hele belangrijke pion als je sterker bent. Als je elf tegen elf speelt, heeft hij altijd wel twee of drie momenten waarin hij in de zestien gaat komen en dan dat rondt hij het ook geweldig af", besluit de oud-trainer van FC Twente.

Steijn is misschien wel de meest besproken speler van FC Twente in Nederland. De aanvallende middenvelder wordt bijvoorbeeld vaak gekroond tot KPN Man of the Match bij ESPN en stond afgelopen weekend niet voor het eerst in het Elftal van de Week van De Telegraaf. Langzamerhand begint onder supporters de vraag te leven of Steijn nog houdbaar is na dit seizoen. De 22-jarige speler heeft in ieder geval nog een contract tot medio 2025 bij FC Twente, waarbij de club de optie heeft het contract met één jaar te verlengen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties