Eerste elftal

Ten Voorde: 16-jarige supporter had ontwikkelingsstoornis PDD-NOS

Ten Voorde: 16-jarige supporter had ontwikkelingsstoornis PDD-NOS

Er is de laatste week veel ophef op sociale media geweest over de racistische bejegening aan het adres van Brian Brobbey. De spits werd na de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax naast De Grolsch Veste uitgescholden door een zestienjarige supporter. Sander Schimmelpenninck zei dat de jongen 'het product is van zijn omgeving. In Twente woekeren complotdenken en racisme als een veenbrand'. Hugo Borst sprak van een 'holbewoner'.

Er is echter ook iets dat men nog niet wist. Met toestemming heeft FC Twente-watcher Leon ten Voorde iets naar buiten gebracht over de zestienjarige supporter. "Die holbewoner bleek dus een jongen van 16 jaar te zijn en met toestemming mag ik het volgende over zijn achtergrond vertellen: deze jongen komt al vanaf zijn negende bij FC Twente, heeft PPD-NOS en wordt begeleid door een weerbaarheidscoach", schrijft Ten Voorde in zijn column in TC Tubantia.

PDD-NOS staat voor Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, of in het Nederlands pervasieve ontwikkelingsstoornis, niet anderszins omschreven. "Symptomen van PDD-NOS zijn onder meer 'dat je een achterstand of beperking in de sociale omgeving hebt, dat communiceren lastig is en dat iemand zich niet goed kan in een ander verplaatsen'. De puber heeft inmiddels een excuusbrief naar Brobbey en Ajax gestuurd", aldus Ten Voorde.

"Al deze dingen praten niets goed en de wortel van het kwaad moet eruit. Het is alleen heel goedkoop vanuit een ivoren toren een halve volksstam neer te zetten als infantiel. Dat deed de vroegere adel toch alleen maar? Iets meer nuance, mag soms best. En dat geldt zeker voor ons, wij van de media. Een stadionverbod helpt deze jongen niet, een stevig gesprek met Brobbey of een zwarte speler van FC Twente des te meer", besluit de journalist.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties