Eerste elftal

Toekomst Vitesse aan zijden draadje: KNVB blokkeert overname Common Group

Toekomst Vitesse aan zijden draadje: KNVB blokkeert overname Common Group

Vitesse is al langere tijd bezig met de overname van de club. De Common Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, zou de ploeg uit Arnhem graag willen overnemen. Echter is dit op woensdag door de KNVB tegengehouden, aangezien er niet vastgesteld kan worden dat het bedrijf over eigen vermogen of investeerders beschikt. Daarnaast heeft de club zelf zich niet gehouden aan het 'Meldplicht wezenlijke wijzigingen financiële positie van licentiehouder' en ontvangt het een boete. Kortom, grote problemen voor Vitesse, normaliter een concurrent van FC Twente in de strijd om Europees voetbal.

De investeringsmaatschappij moest grondig onderzocht worden voordat het de club over kon nemen. Naar aanleiding hiervan kwam de KNVB met het volgende statement. "Naar het oordeel van de licentiecommissie is niet gebleken dat de Common Group beschikt over eigen vermogen en is niet duidelijk of de Common Group investeerders heeft. Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het geld van de Common Group", meldt de voetbalbond. Dit betekent dat de club definitief niet overgenomen kan worden door de Amerikaanse investeringsmaatschappij.

In de afgelopen zeven maanden is er onderzoek gedaan naar de Common Group, ondanks dat Vitesse haar nieuwe eigenaar Coley Parry al gepresenteerd had. De club uit Arnhem heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraak van de KNVB en heeft nog zeven dagen om in hoger beroep te gaan tegen het besluit.

Naast het feit dat de overname afgewezen is, kreeg Vitesse ook nog een boete opgelegd van 100.000 euro door de KNVB. Volgens de KNVB heeft Vitesse de licentiecommissie misleid doordat het de beëindiging van de relatie tussen Vitesse en haar bank niet doorgaf aan de commissie. Terwijl dit essentieel is voor de beoordeling van de licentie van het nieuwe seizoen. Hiermee voldeed het niet aan 'Meldplicht wezenlijke wijzigingen financiële positie van licentiehouder', waardoor de boete is opgelegd. Het beroep dat Vitesse eerder deed tegen deze uitspraak is ongegrond verklaard.

Mocht de overname definitief niet doorgaan verkeert het in grote problemen. Cole Parry investeerde al vijftien miljoen euro in Vitesse. Dit geldbedrag moet bij het afketsen van de overname volledig worden terugbetaald. De rente bedraagt maar liefst twaalf procent. De club uit Arnhem staat ook nog op de laatste plaats in de eredivisie en verkeert hiermee op zowel sportief als financieel vlak in grote problemen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties