Eerste elftal

Ugalde heeft het zwaar en de kritiek neemt toe: "Zijn prestaties roepen vragen op"

Ugalde heeft het zwaar en de kritiek neemt toe: "Zijn prestaties roepen vragen op"

Manfred Ugalde vertrok eerder dit seizoen van FC Twente naar Spartak Moskou. De club zag de spits het liefst tot het einde van het seizoen blijven en probeerde Ugalde ervan te overtuigen dat het beter zou zijn om in de zomer te vertrekken. Alle pogingen liepen op niets uit, want de speler had zijn keuze als gemaakt. Hij rook het grote geld en besloot de transfer door te drukken. FC Twente ontving 13 miljoen euro, exclusief bonussen, en Ugalde tekende een contract met een geschatte waarde van iets meer dan 11!! miljoen euro netto.

Hoewel Ugalde maandelijks een torenhoog salaris ontvangt, heeft hij het sportief zwaar in de Russische competitie. Sinds zijn komst bij Spartak Moskou speelde hij tien keer in competitieverband, waarvan negen keer als basiskracht, maar scoorde nog geen enkele keer. Ook was hij nog geen enkele keer beslissend door het geven van een assist. Deze cijfers staan in schil contract met die bij FC Twente. Dit seizoen was Ugalde 13 keer beslissend in 18 eredivisiewedstrijden. Hij scoorde 7 keer en gaf 6 assists.

Inmiddels neemt ook de kritiek toe op het uitblijven van de goals. Ugalde zou niet om kunnen gaan met de druk bij de Russische topclub. "Is de transfer van Ugalde een mislukking?", vraagt oud-Spartak-speler Viktor Bulatov zich hardop af. "Ik denk dat we moeten wachten op een nieuwe coach." Vorige maand werd de Italiaan Massimo Carrera ontslagen en de opvolger is tot op heden niet gepresenteerd. "Hij heeft fysieke kwaliteiten, snelheid, agressie en de drive. Kijkend naar zijn prestaties roept dat vragen op, maar misschien moeten we hem wat meer tijd gunnen. Hij speelt in een ander land en iedereen heeft een bepaalde tijd nodig zich aan te passen. Ik zou hem nog niet helemaal opgeven. Hij heeft kwaliteiten en daar moeten we op inspelen."

Maar waar zit het grootste verschil? Kijkend naar de data schiet de kleine Costa Ricaan bij Spartak Moskou veel minder op goal. In zijn eerste tien optredens schoot hij per wedstrijd gemiddeld 1,5 keer, waarvan gemiddeld 0,5 keer op doel. Dit seizoen schoot hij bij FC Twente gemiddeld 4,17 keer per wedstrijd waarvan gemiddeld 1,5 keer op doel. Ook het aantal succesvolle dribbels is een stuk lager. Bij FC Twente waren 47,5 procent van zijn dribbels succesvol tegen 36 procent bij Spartak Moskou. Ook wint hij minder kopduels, 24 procent bij Spartak Moskou tegenover 37,3 procent bij FC Twente.

Vooralsnog gaat het Ugalde dus nog niet voor de wind bij Spartak Moskou dat flink investeerde in de spits. Toch is Ugalde altijd nog maar 21 jaar en zal hij tijd nodig hebben zich aan te passen aan Moskou, zijn teamgenoten en de Russische competitie. Wellicht wordt Ugalde het zoveelste voorbeeld van de ketchupfles-theorie van Ruud van Nistelrooij. "Het maken van doelpunten is als het op zijn kop houden van een fles ketchup. Soms moet je de fles een eeuwigheid ondersteboven houden en komt er niets, soms is er geen houden meer aan."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties