Eerste elftal

Unnerstall hekelt 'gezeur': "Ik denk soms: ga weg"

Unnerstall hekelt 'gezeur': "Ik denk soms: ga weg"

Duitser Lars Unnerstall is al heel wat jaren actief in de eredivisie. De 33-jarige doelman kwam medio 2017 naar VVV-Venlo, waar hij één seizoen speelde. Daarna verkaste hij naar PSV om medio 2021 op eigen initiatief neer te strijken in Enschede, waar hij geliefd wordt door de supporters van FC Twente. In gesprek met ELF Voetbal neemt Unnerstall het verschil tussen Nederlandse en Duitse keepers onder de loep.

"Van der Sar was jarenlang jullie nummer één, maar sindsdien is het amper voorgekomen dat een keeper drie of vier jaar is blijven staan", zegt Unnerstall. "Bijlow is goed, maar vaak geblesseerd. Flekken heeft het goed gedaan in Duitsland."

"Wij hebben met Manuel Neuer jarenlang een nummer één gehad en Marc-André ter Stegen was als nummer twee eigenlijk ook een vaste nummer één. Zij voldoen aan het volledige pakket. In Nederland moet een keeper veel kunnen, maar geen van de Nederlandse keepers is in alles top van de top. Of er in Duitsland zoveel discussie zou zijn als er geen absolute nummer één voor handen was? Een goede vraag, maar het is zeker dat het zeuren over keepers er bij jullie meer inzit dan bij ons, haha."

Meevoetballen

In Nederland is een grote eis dat keepers goed mee kunnen voetballen. Het was echter een Duitser die Unnerstall om deze reden een basisplaats bij PSV kostte. "Trainer Roger Schmidt was bij PSV iemand die écht koos voor een voetballende keeper. Daardoor speelde Yvon Mvogo."

"Natuurlijk dacht en denk ik soms: ga weg met dat voetballende gedeelte; het belangrijkste als keeper is dat je ballen tegenhoudt. Dat moet op één staan en pas dan komt het voetballende gedeelte. Gelukkig hebben we bij FC Twente een ideale mix gevonden tussen beide en daarbij moet ik toegeven dat ik beter ben geworden op voetballend vlak. Er is een groot verschil tussen mij bij VVV-Venlo en PSV en mij bij FC Twente", aldus Unnerstall.

Dat heeft ermee te maken dat hij op trainingen bij FC Twente veel meer meevoetbalt dan in zijn tijd in Duitsland. "Ik doe in Nederland aanmerkelijk meer voetballende oefeningen. Ik doe vaker mee aan een rondo of aan grotere positiespellen waarbij geen keeper is. Dan sta ik op de kopse kant om ballen te kaatsen, of soms zelfs in het veld. Dat helpt meer dan wanneer ik met de andere keepers een balletje naar elkaar schiet. In Duitsland voegde ik me alleen bij de veldspelers voor de grote partij en hadden we over het algemeen vooral pure keeperstrainingen. Al is dat inmiddels ook alweer tien jaar geleden. Ik verwacht wel dat het veranderd is", besluit Unnerstall.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties