Eerste elftal

Verbijstering over 'waanzinnig' voorstel PvdA: "Dan ben je toch niet goed?"

Verbijstering over 'waanzinnig' voorstel PvdA: "Dan ben je toch niet goed?"

De Partij van de Arbeid in Enschede heeft een aantal wensen als het aankomt op FC Twente. De politieke partij mist de vertegenwoordiging van 'een vrouw of iemand van kleur' binnen de directie en wil graag dat er loongelijkheid komt tussen de mannelijke en vrouwelijke spelers van FC Twente. Over dat laatste voorstel is Tijmen van Wissing verbijsterd.

"Ik kan wat onzin uitkramen vanwege mijn verdoving, maar dat voorstel voor de loongelijkheid...", zegt de clubwatcher, die tijdens de uitzending verdoving in zijn mond had, in De Oosttribune van RTV Oost. "Als ik met een dubbele verdoving dit soort voorstellen doe, willen jullie me dan gewoon een maand in de isoleer zetten? Als dit de gemeente Enschede moet vertegenwoordigen, ben ik blij dat ik niet in Enschede woon. Dan ben je toch niet goed?"

"Wij hebben bijvoorbeeld altijd heel prettig samengewerkt met Hester van den Top, een verslaggeefster die ook veel betaald voetbal heeft gedaan. Het is logisch dat zij evenveel of meer verdiend dan ik naargelang de kwaliteit en de dienstjaren die je hebt, maar je gaat straks toch niet de marketingwaarde van Wout Weghorst gelijkstellen met die van Liz Rijsbergen? Dan ben je toch totaal verknipt? Dat kan toch niet?", aldus Van Wissing.

Op 13 mei gaat de gemeenteraad beslissen over een voorstel van FC Twente, waarin nieuwe afspraken worden gemaakt over de terugbetaling van de schulden. Onder meer de regeling waarbij FC Twente een deel van de transferinkomsten moet afstaan aan de gemeente, zal vervallen. "Dat is denk ik een hamerstuk. Als je als partij, en zeker als sociaaldemocratische partij, zegt: 'We willen elke cent terug hebben, want de gemeente Enschede is straatarm', dan vecht je voor je stad en voor je burger en heb je een heel goed punt. Maar je komt toch niet met deze zotteklap aan?"

"Dan stem je dus in met de regeling dat Twente niet meer geld van de transfersommen hoeft af te dragen. Dan wil je ook nog een vrouw of iemand van kleur in de Raad van Commissarissen - daar kan ik nog enigszins in meegaan, maar dat heeft Twente de laatste jaren ook al gedaan. Maar loongelijkheid met speelster van FC Twente, die echt goed betaald worden..."

Presentator Bert van Losser geeft aan dat er naar verhouding wel loongelijkheid moet zijn. "Dan denk ik dat de vrouwen beter worden betaald dan de mannen, als je het afzet tegen de marketingwaarde", reageert Van Wissing. Van Losser: "Wat verdient Renate Jansen? 3.000, 4.000 euro bruto?" Van Wissing: "In die ordegrootte moet je denken, maar dat zijn lang niet alle speelsters. Ik vind ook dat je die sport goed moet bedrijven, maar kom dan niet met zo'n waanzinnig voorstel."

"Ik heb René Roord (technisch manager van FC Twente Vrouwen, red.) laatst een uur aan de telefoon gehad. Bij FC Twente verdienen ze uitstekend, dat vindt hij ook. Het moet ook meegroeien, want als je heel snel gaat groeien, krijg je ook van die groeipijnen", zegt Van Wissing. Van Losser geeft aan dat er een minimumloon moet komen om de Vrouwen Eredivisie een kans te geven.

"Dat is een hele andere discussie", reageert Van Wissing. "Daar zijn wij ook nog wel voor, maar zo'n waanzinnig voorstel doen, dan ben je toch niet goed snik? Dan sla je helemaal door. Vind je het gek dat PvdA helemaal los is van zo'n stad? Die moeten groot zijn in de stad Enschede." Maar ze zijn wel voor de publieke omroep. "Nou, als dat de mensen zijn die mij moeten betalen, is er voor mij ook geen toekomst. Als ik zulke dingen zeg, moet je mij opsluiten. Dan ga ik hier niet meer zitten en ben ik een gevaar voor de omroep", besluit Van Wissing.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties