Eerste elftal

Voeding van spelers steeds belangrijker, ook in de winterstop: "Ik kwam wel eens te dik terug"

Voeding van spelers steeds belangrijker, ook in de winterstop: "Ik kwam wel eens te dik terug"

De winterstop is begonnen en dat betekent dat de spelers van FC Twente de komende periode vrij hebben. Hierin zitten de feestdagen met kerst en oud en nieuw. In deze periode draait het om gezelligheid gecombineerd met een hapje en een drankje. Toch moeten de spelers opletten op wat ze eten, ze mogen namelijk niet te dik terugkomen.

Daan Boersma is voedingsdeskundige bij FC Twente en maakt onder andere voedingsschema's voor het team. Ook in deze periode krijgen de spelers trainingschema's mee en heeft hij samen met Danny Lubbers, kok bij de Tukkers, enkele recepten bedacht, die tussen de feestdagen door gevolgd en gegeten moeten worden. Hij ziet daarnaast in dat genieten ook belangrijk is en dat dit niet problematisch hoeft te zijn. "Ze hebben maar een dag of tien vrij, dus daarin kan niet heel veel gebeuren", vertelt Boersma tegen het AD. Zie onderaan het artikel een van de recepten dat is meegegeven aan de spelers.

Bij FC Twente spelen een hoop jonge spelers die sinds kort niet meer bij hun ouders wonen en dat kan voor problemen zorgen in het voedingspatroon. "We hebben een aantal jonge jongens in de selectie die net op zichzelf woont. Zij zijn snel geneigd eten te bestellen. Ze denken: op de club krijgen we pasta te eten, dus dat is gezond. Maar die pasta’s zijn niet met elkaar te vergelijken." Vandaar dat Boersma samen met Lubbers een kookworkshop gaf aan Naci Unuvar en Younes Taha.

Technisch directeur Arnold Bruggink ziet dat in zijn tijd als voetballer, spelers vaak te zwaar terugkeerde na de winterstop. "Vroeger ging het er anders aan toe. Deze generatie is zich veel meer bewust van eten en de invloed ervan." Al was hij zelf ook wel eens een van die spelers. "Er kwamen altijd spelers te dik terug. Ook ikke", besluit hij lachend.

Pasta Funghi (voor 2 personen):
Ingrediënten: -150 gram fusilli pasta (voorkeur volkoren), -2 teentjes knoflook, -½ eetlepel olijfolie, -250 gram gemengde paddenstoelen, -50 gram rucola, -25 gram Parmezaanse kaas, -2 eetlepels crème fraîche light.
Bereidingswijze: Kook de pasta in gezouten kokend water, giet af en vang een kopje van het kookwater op. Pel de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Bak de plakjes knoflook in een koekenpan met antiaanbaklaag met de olijfolie op matig hoog vuur en doe na 1 minuut de paddenstoelen erbij (scheur grotere exemplaren doormidden). Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe en bak de paddenstoelen 8 minuten onder regelmatig omscheppen, tot ze goudbruin zijn. Hussel de uitgelekte pasta met een scheutje van het kookwater door de paddenstoelen. Rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas erbij en roer de crème fraîche erdoor. Proef, breng de pasta op smaak met zeezout en zwarte peper, schep de borden vol en rasp de rest van de Parmezaan erover en top af met verse rucola.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties