Eerste elftal

Voorbeschouwen: Oosting verloor nog nooit in het GelreDome, FC Twente aast op revanche

Voorbeschouwen: Oosting verloor nog nooit in het GelreDome, FC Twente aast op revanche

Zaterdag om 20:00 uur speelt FC Twente het uitduel tegen Vitesse. Hoewel de Arnhemmers op de zeventiende plek staat in de eredivisie, zal het geen eenvoudige klus worden voor de Tukkers. Vitesse heeft zich in de winter goed versterkt, speelt de laatste tijd stukken beter dan eerder en pakte vier punten in de laatste twee wedstrijden.

Onderlinge resultaten

Ondanks dat Vitesse-uit door de jaren heen gezien is als een lastige uitwedstrijd, doet FC Twente het de laatste jaren helemaal niet zo slecht in het GelreDome. In het eerste seizoen na de promotie werd nog met 1-0 verloren van Vitesse, maar vervolgens werden de uitwedstrijden met 0-2 en 1-4 gewonnen. Vorig seizoen dacht FC Twente opnieuw drie punten mee te nemen naar Enschede, waren het niet dat de VAR de late 2-3 van Ricky van Wolfswinkel afkeurde voor buitenspel. Op de foto juichen de spelers na de goal, nog niet wetende dat er even een later een streep door de winnende treffer zou gaan.

Topscorers

Het rijtje met topscorers van FC Twente in uitwedstrijden tegen Vitesse is schitterend. Op één staat Blaise Nkufo met zeven doelpunten. Hallvar Thoresen is met vijf doelpunten de nummer twee, Ricky van Wolfswinkel is met vier doelpunten de nummer drie. Onder meer Jan Vennegoor of Hesselink en Luuk de Jong maakten er drie.

Oosting in Arnhem

Voor trainer Joseph Oosting wordt het een weerzien met zijn oude club. Oosting was tussen 2014 en 2016 en tussen 2017 en 2021 actief als jeugd- en assistent-trainer bij Vitesse en was in december 2019 voor vier wedstrijden zelfs interim-trainer van de Arnhemmers. Hij wist destijds tien punten te pakken, onder meer door een 0-3 overwinning op FC Twente.

Opvallend genoeg verloor Oosting nog nooit in het GelreDome. Als interim-trainer van Vitesse speelde Oosting drie wedstrijden in Arnhem: van VVV-Venlo en ODIN '59 (KNVB Beker) werd gewonnen, tegen Feyenoord werd gelijkgespeeld. Met RKC Waalwijk won Oosting een keer op bezoek bij Vitesse, vorig seizoen werd het gelijk.

Oosting eerst met en nu tegen Sturing

In de periode van Oosting als assistent-trainer bij Vitesse was Edward Sturing, de huidige trainer van de Arnhemmers, tien wedstrijden de hoofdtrainer. Bij de andere 39 duels had Thomas Letsch het roer in handen. Zaterdag wordt de eerste keer dat Oosting tegenover Sturing staat.

Oud-spelers

Bij Vitesse staat geen enkele speler onder contract die ooit voor FC Twente heeft gespeeld. Andersom is dat wel het geval. Issam El Maach kwam in het seizoen 2016-2017 uit in de jeugdopleiding van Vitesse. Mitchell van Bergen, die van zijn vijftiende tot zijn negentiende bij Vitesse speelde, werd ooit de jongste debutant van de Gelderlanders in een wedstrijd tegen FC Twente. Dat record heeft de rechtsbuiten nog steeds in handen. Natuurlijk speelde ook Ricky van Wolfswinkel bij de geel-zwarten. Dat deed hij tussen 2001 en 2009 en later nog in het seizoen 2016-2017.

Uitwedstrijden

Vorig seizoen werd bij FC Twente veelal gesproken over het 'uitcomplex'. Daar heeft de ploeg dit seizoen geen last van. FC Twente pakte vorig seizoen 21 punten in 17 uitwedstrijden, waarmee het op de achtste plaats van de uitwedstrijdenranglijst van de eredivisie eindigde. Dit seizoen staat het derde op die ranglijst met negentien punten in elf wedstrijden. Bij winst kan FC Twente in de twaalfde uitwedstrijd van het seizoen dus al het puntenaantal van vorig seizoen in duels op vreemde bodem verbreken.

Voorspel en win onze Voetbalpool!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties