Eerste elftal

Voorbeschouwen: Oosting vs Bosz en een weerzien van vele oud-bekenden

Voorbeschouwen: Oosting vs Bosz en een weerzien van vele oud-bekenden

Zondagavond wordt speelronde 26 afgesloten met de wedstrijd tussen PSV en FC Twente, de nummers één en drie van de eredivisie. Op papier is het een topper, maar van een titelstrijd is al enige tijd geen sprake meer. PSV is dit seizoen van een ander niveau en heeft de concurrentie op grote afstand gezet. De vraag is alleen nog maar wanneer ze kampioen worden. FC Twente voert haar eigen strijd. De Tukkers willen de derde plek binnenhengelen en zich zo plaatsen voor een langdurig Europees avontuur dat begint in de voorrondes van de Champions League. Een stunt in Eindhoven zal de ploeg extra op weg helpen naar dit doel. De aftrap is zondag om 20:00 uur.

Onderlinge resultaten

PSV is voor FC Twente één van de lastigste uitwedstrijden. PSV verkeert in bloedvorm en verloor dit seizoen nog geen enkele keer in de eredivisie. Wel werd de ploeg woensdag door Dortmund uitgeschakeld in de Champions League. Als die teleurstelling blijft hangen, kan FC Twente mogelijk profiteren.

De Tukkers wisten in de eredivisie nog maar vier keer te winnen op bezoek bij PSV. 18 keer werd het gelijk en 34 keer werd er verloren in Eindhoven. De laatste uitoverwinning dateert van vier maart 2012. Toen won FC Twente met maar liefst 2-6. De Twentse goals werden gescoord door Ola John, Willem Janssen (2x), Peter Wisgerhof, Luuk de Jong en Leroy Fer.

Uitslagen laatste vijf duels in Eindhoven

2022-2023 3-1
2021-2022 5-2
2020-2021 3-0
2019-2020 1-1
2017-2018 4-3

Topscorers

Kijken we naar de spelers die het vaakst scoorden tijdens PSV - FC Twente, dan valt op dat er maar liefst drie van de vijf spelers uitkwamen voor zowel FC Twente als PSV; Halvarr Thoresen, Arnold Bruggink en Luuk de Jong.

1. Halvarr Thoresen (10)
2. Willy van der Kuijlen (9)
3. Harry Lubse (8)
4. Arnold Bruggink (7)
5. Luuk de Jong (7)

Oosting vs Bosz

Zondag wordt het de derde keer dat de mannen tegenover elkaar staan als trainer. De eerste twee edities vonden eerder dit seizoen plaats en beide werden gewonnen door het PSV van Peter Bosz. Eerst won PSV met 0-3 in de competitie en daarna met 3-1 in de KNVB-beker. Inmiddels weet Oosting hoe het de Eindhovenaren niet aan moet pakken. In de bekerwedstrijd hanteerde hij een andere tactiek en dat pakte volledig verkeerd uit. Hij bood de spelersgroep achteraf zelfs zijn excuses aan.

Ook als trainer van RKC won Oosting nog nooit van PSV. Naast de twee nederlagen met FC Twente verloor hij ook vier keer van PSV als trainer van RKC Waalwijk. Peter Bosz speelde als trainer al een stuk vaker tegen FC Twente. Niet zijn meest favoriete tegenstander, want de balans is in het voordeel van FC Twente. Bosz verloor acht keer van FC Twente, won zeven keer van de Tukkers en speelde vier keer gelijk.

Oud-spelers

Binnen de selecties van beide teams zijn er meerdere spelers die een verleden hebben bij de tegenstander. Lars Unnerstall, Przemyslaw Tyton, Joshua Brenet, Michal Sadílek en Mathias Kjolo speelden in het verleden allemaal in het eerste van PSV. Bij de Eindhovenaren hebben Joël Drommel, Noa Lang en Luuk de Jong een verleden bij FC Twente.

Voorspellingscompetitie

Wat verwacht jij van de wedstrijd? Laat je voorspelling achter in de comments en/of de voorspellingscompetitie.

PSV - FC Twente staat onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij die vanuit Zeist ondersteund zal worden door VAR Dennis Higler. De wedstrijd is zondag live te zien op ESPN 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties