Eerste elftal

Voorbeschouwen: Sparta opvallend goed in uitduels, Oosting ongeslagen tegen Rotterdammers

Voorbeschouwen: Sparta opvallend goed in uitduels, Oosting ongeslagen tegen Rotterdammers

Het is weer Matchday! Vanavond om 18:45 uur neemt FC Twente het op tegen Sparta Rotterdam tijdens de 25e speelronde van de eredivisie. De Grolsch Veste zal weer uitverkocht zijn Het belooft een spannende wedstrijd te worden tussen een ploeg die erg sterk is in eigen huis en een ploeg die op vreemde bodem opvallend goed presteert. Voorafgaand aan de wedstrijd zal eerst een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Kees Rijvers, die maandag op 97-jarige leeftijd overleed.

Onderlinge resultaten

In het seizoen 2019-2020 keerden FC Twente en Sparta Rotterdam beide terug in de eredivisie. Sindsdien speelden de clubs vijfmaal tegen elkaar in De Grolsch Veste. FC Twente won driemaal, het werd één keer gelijk en Sparta ging er eenmaal met de drie punten vandoor. Vorig seizoen speelden FC Twente en Sparta twee keer tegen elkaar in Enschede: in de competitie werd het 3-3, in de beslissende finale van de play-offs werd het 1-0 door een doelpunt van Joshua Brenet.

Topscorers

Het lijstje met FC Twente-topscorers in thuisduels tegen Sparta is er één om je vingers bij af te likken. De topscorer is Piet Keur met vijf goals, daarna komt er een indrukwekkend lijst met vijf spelers die vier keer wisten te scoren: Bryan Ruiz, Blaise Nkufo, Edwin Vurens, Arnold Mühren, Jan Vennegoor of Hesselink en Kick van der Vall.

De naam Bryan Ruiz in combinatie met de wedstrijd Sparta-thuis zal bij menig supporter mooie herinneringen oproepen. In het kampioensseizoen 2009-2010 maakte Ruiz binnen vier minuten en twintig seconden een hattrick. Dat is nog altijd de snelste hattrick in de geschiedenis van FC Twente. Klik hier om de bijzondere hattrick te bekijken.

Oosting tegen Sparta

FC Twente-trainer Joseph Oosting verloor nog nooit van Sparta. Veelal eindigen duels tussen de Emmenaar en de Rotterdamse club in een gelijkspel. Dit gebeurde al viermaal, waaronder eerder dit seizoen op Het Kasteel, toen FC Twente met tien man een 0-1 voorsprong uit handen gaf maar in de blessuretijd toch nog 2-2 maakte. Eén keer wist Oosting van Sparta te winnen: in oktober 2021 won hij met RKC Waalwijk met 1-0.

FC Twente-thuis tegen Sparta-uit

FC Twente staat erom bekend goed te presteren in thuiswedstrijden. Ook dit seizoen doet de ploeg het weer uitstekend in De Grolsch Veste: op het gebied van thuiswedstrijden is FC Twente de nummer twee van de ranglijst. Met negen overwinningen, een gelijkspel tegen NEC Nijmegen en nederlagen tegen PSV en FC Utrecht pakten de Tukkers 28 punten in 12 duels.

De uitstekende prestaties van Sparta buitenshuis zijn wat minder bekend bij het algemene publiek, terwijl deze wel heel opvallend zijn. Als nummer tien van de eredivisie staat Sparta op een knappe vijfde plaats op het gebied van uitwedstrijden. De Spangenaren pakten zeventien punten in twaalf uitwedstrijden, slechts vijf minder dan FC Twente in evenveel duels op vreemde bodem. In thuiswedstrijden wist Sparta tot dusver maar liefst vier punten minder te pakken.

Voorspel en win onze Voetbalpool!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties