Eerste elftal

Waarom FC Twente/Heracles op korte termijn niet in de voetbalpiramide zal verschijnen

Waarom FC Twente/Heracles op korte termijn niet in de voetbalpiramide zal verschijnen

Het hoogste niveau in de Nederlandse jeugd is Divisie 1, de competitie waar FC Twente/Heracles Onder 21 momenteel op de eerste plek staat. Vanuit deze competitie kan een jeugdteam promoveren naar de Tweede Divisie. Dit seizoen zit Almere City FC Onder 21 bijvoorbeeld voor het eerst in de Tweede Divisie, nadat het de beste was in Divisie 1. Het hoogste jeugdteam van Sparta Rotterdam speelt er al wat langer.

Het Onder 21-elftal van de FC Twente/Heracles Academie zal de komende jaren echter nog niet in de voetbalpiramide verschijnen, zo laat clubwatcher Leon ten Voorde weten in de podcast De Ballen Verstand van TC Tubantia. Ten Voorde liet afgelopen week weten dat FC Twente/Heracles Onder 21 niet in de voetbalpiramide terecht kan komen. Dat kan wel, maar willen de clubs niet. Hij rectificeert zijn eerdere uitspraken in de podcast.

"De Tweede Divisie is natuurlijk een geweldig podium", zegt de clubwatcher. "Daar speel je tegen Spakenburg, Quick Boys en noem maar op. Ik heb nagevraagd of Twente/Heracles kan promoveren. Er werd mij verteld dat dat niet zou kunnen, omdat zij een samengesteld team zijn van twee clubs. Navraag bij de KNVB leert dat het wel kan, alleen - en nu haal ik toch nog een beetje mijn gelijk - het gaat niet gebeuren als ze de play-offs zouden winnen en kampioen zouden worden. FC Twente en Heracles hebben met elkaar afgesproken dat ze de komende drie jaar sowieso niet naar de piramide gaan."

Waarom niet? "Dat heeft met heel veel haken en ogen te maken en heeft ook te maken met geld. Als ik me even focus op Twente: je moet met contractspelers gaan werken, daar is Twente nog niet klaar voor. Vergis je ook niet: als Spakenburg, Quick Boys of Katwijk komt, komen er veel supporters mee. Dan heb je te maken met beveiliging, het kost allemaal geld", aldus Ten Voorde.

Afgelopen weekend won Onder 21 de kraker in eigen huis van De Graafschap. Raymond Willemsen, clubwatcher van de club uit Doetinchem, was niet te spreken over het trainingscomplex in Hengelo. "Hij gaf er in zijn artikel enorm op af. Het was verouderd en noem maar op. Er was geen tribune, hij stond in de regen. De club is er nog niet aan toe. De Graafschap is verder, dat is wel treurig. De Graafschap stopt er meer geld in dan Twente en Heracles", weet Ten Voorde.

"Twente/Heracles gaat de komende drie jaar dus sowieso niet naar de piramide. Dat hebben ze afgesproken. Ik vind uiteindelijk wel dat een volwassen betaald voetbalclub - en zeker als je kijkt naar waar Twente staat - echt wel naar die piramide moet. Kijk eens wat voor opleiding die spelers dan krijgen. Twente gaat het nu niet doen, maar in de toekomst vind ik wel dat ze daarnaartoe moeten. Ik denk ook wel dat het in de toekomst gaat gebeuren", besluit de clubwatcher.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties