Eerste elftal

Wat is er aan de hand met Taha, de geprezen zomeraankoop van Bruggink?

Wat is er aan de hand met Taha, de geprezen zomeraankoop van Bruggink?

Afgelopen zomer was Younes Taha er al uit. De aanvallende middenvelder had er in zijn hoofd al voor gekozen om de overstap te maken van PEC Zwolle naar het Belgische Royale Union Saint-Gilloise. FC Twente kreeg lucht van de interesse van de Belgen en deed een ultieme poging om Taha naar Enschede te halen. FC Twente stuurde een uitnodiging voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Op aandringen van zijn zaakwaarnemer besloot Taha in te gaan op de uitnodiging die zijn keuze 180 graden zou doen draaien.

"Ik zat hier in het stadion en dat was niet normaal. Mijn zaakwaarnemer en mijn broer praatten tegen mij en ik hoorde ze niet eens, ik hoorde alleen maar het publiek dat aan het schreeuwen was. Dan ga je als speler ook denken: het lijkt me wel vet om daar te spelen. Dan ga je ook kijken naar Europees voetbal, je gaat ook in Europa spelen. Dat zijn wel keuzes waar je over nadenkt", aldus Taha die na zijn komst werd geprezen door Bruggink. "Als ik hem zie spelen en trainen, word ik er wel blij van. Het is óf heel goed, óf je denkt: hoe verzin je het? Ik denk wel dat hij speciaal is."

Taha is van origine een pure tien, maar kreeg bij aankomst te horen dat hij zich moest richten op de links- en rechtsbuiten-positie. Na een zwaar en lang seizoen bij PEC Zwolle en het winnen van de Afrika Cup met Jong Marokko, had de vermoeide Taha even tijd nodig om zich aan te passen aan het niveau, maar eind september mocht hij zijn debuut maken in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Zijn eerste doelpunt scoorde hij uit bij Go Ahead Eagles waar hij als invaller de allesbeslissende 1-3 scoorde. Het stiftje waarmee hij De Lange passeerde gaf aan dat hij zich niet gek laat maken in een één tegen één-situatie. Een week later scoorde hij opnieuw als invaller in de knotsgekke thuiswedstrijd tegen Excelsior. Na een 0-2 achterstand en een rode kaart voor de bezoekers, ging Oosting all-in door bijna alle aanvallers in te zetten. De wedstrijd werd alsnog gewonnen met 4-2. De mooiste goal kwam op naam van Taha. Hij schoot de bal van buiten de zestien in het doel. Taha kreeg lof, maar tegelijk ook de boodschap dat hij minder grillig moet worden. Het is vaak alles of niets, een typisch kenmerk van een jonge buitenspeler.

In die periode speelde Taha elf wedstrijden op rij, waarvan twee als basisspeler. Maar na zijn laatste basisplek op 18 februari tegen FC Utrecht is er iets veranderd en doet Oosting zelden nog een beroep op de prijzige (1,2 miljoen inclusief bonussen) zomeraankoop van technisch directeur Arnold Bruggink. In de laatste acht competitiewedstrijden kreeg Taha slechts veertien minuten speeltijd verdeeld over twee korte invalbeurten. De overige wedstrijden bleef hij 90 minuten op de bank. Het is opmerkelijk gezien Taha een eigen speler is waarvan de verwachting is dat hij de club in de toekomst een flinke transfersom op kan gaan leveren.

Bruggink haalde Taha binnen na een geweldig seizoen bij PEC Zwolle, waar hij als nummer tien één van de sterkhouders was van het team dat uiteindelijk promoveerde naar de eredivisie. Hij scoorde als aanvallende middenvelder 14 keer in 33 wedstrijden en gaf daarnaast ook nog 2 assists. Sinds zijn komst naar FC Twente kreeg Taha nog geen enkele keer de kans op zijn favoriete positie als aanvallende middenvelder. Dit terwijl de kritiek op Vlap, en met name ook Steijn, wekelijks toeneemt. De reden waarom Oosting weinig tot geen gebruik meer maakt van Taha en hem niet gebruikt op zijn eigen positie is niet bekend. Het gaat echter wel ten koste van de ontwikkeling van een eigen speler die al heeft bewezen over bijzondere aanvallende kwaliteiten te beschikken.

Poll

Verdient Taha meer speelminuten bij FC Twente?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties