Wauw! Vijf jaar geleden: Rood voor Van der Heyden en Schenk op rechtsback bij bijzonder gelijkspel

Waar de supporters van FC Twente nu dromen van de Champions League, droomden we vijf jaar geleden nog van iets heel anders: het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. Daar was FC Twente rond deze tijd in 2019 hard naar op weg door tien achtereenvolgende competitiewedstrijden te winnen en een voorsprong van elf punten te pakken op achtervolgers Sparta Rotterdam en FC Den Bosch.

Dat waren de feiten waarmee FC Twente dit weekend vijf jaar geleden naar nummer zes Roda JC zou afreizen voor een duel waarin weleens weer puntverlies geleden kon worden. Trainer Marino Pusic beschikte namelijk over een gehavende selectie: spits Jari Oosterwijk was niet fit genoeg om te starten, aanvoerder Wout Brama was geschorst en rechtsback Nacho Monsalve was geblesseerd.

Dat betekende onder meer basisplaatsen voor Fred Friday (nu bij Beitar Jerusalem, Israël), Jelle van der Heyden (nu bij B36 Tórshavn, de Faeröer eilanden) en de linksbenige centrale verdediger Xandro Schenk (nu De Graafschap) op rechtsback.

Op voorhand werd al gevreesd voor een lastige wedstrijd. Dat bleek ook wel: FC Twente had moeite en kwam in de 28e minuut op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Mario Engels. In de 66e minuut was het echter Aitor Cantalapiedra (nu Panathinaikos, Griekenland) die de 1-1 voor zijn rekening nam op aangeven van invaller Mohamed Hamdaoui (nu ADO Den Haag).

In de 84e minuut kon Roda JC de wedstrijd alsnog naar zich toetrekken, maar Joël Drommel stopte de eigen veroorzaakte penalty die door Mario Engels werd ingeschoten. In de 88e minuut pakte Jelle van der Heijden nog zijn tweede gele kaart, maar FC Twente wist het gelijkspel vast te houden. Het werd 1-1 in Kerkrade, waardoor FC Twente voor de elfde wedstrijd op rij ongeslagen bleef. Bekijk de samenvatting van de wedstrijd onderaan het artikel.

FC Twente won vervolgens nog vier wedstrijden op rij, om vervolgens te verliezen van RKC Waalwijk (4-1) en FC Dordrecht (0-1). FC Twente had echter al een ruime voorsprong opgebouwd in de competitie en werd na een 1-0 overwinning op Telstar en een 0-0 gelijkspel tegen Jong AZ KKD-kampioen.

Vandaag de dag hangt de vlag er heel anders bij in Enschede. FC Twente is op weg naar plaatsing voor een Europese competitie voor de derde keer op rij. Er wordt zelfs gedroomd van Champions League-voetbal in De Grolsch Veste. Met nog elf wedstrijden te gaan hebben de jongens van Joseph Oosting een voorsprong van vijf punten te verdedigen op AZ. Dat FC Twente überhaupt in deze situatie zit, is iets om trots op te zijn. De club stond er vijf jaar namelijk geleden nog heel anders voor.

Opstelling: Drommel; Schenk, González, Bijen, Ricardinho; Van der Heijden, Smith; Cantalapiedra, Boere (86' Assaidi), Friday (73' Oosterwijk), Espinosa (65' Zekhnini)