Eerste elftal

Wij criminaliseren uitpubliek, in Engeland en Duitsland hoort het bij de voetbalcultuur

Wij criminaliseren uitpubliek, in Engeland en Duitsland hoort het bij de voetbalcultuur

"De lat komt steeds lager te liggen om verboden voor uitsupporters op te leggen", vertelt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland, in gesprek met RTL Nieuws. Hij ziet het bijvoorbeeld in Leeuwarden, waar burgermeester Sybrand Buma dit seizoen geen uitsupporters meer toelaat bij wedstrijden van SC Cambuur. "De verhoudingen staan veel meer op scherp als je later wel weer fans toelaat. Hier heb je niks aan."

Verboden als deze zijn nieuw, zo zegt Keuning. In het verleden zijn er natuurlijk wedstrijden geweest waar geen uitsupporters aanwezig mogen zijn, denk aan duels tussen Ajax en Feyenoord, maar nu worden ook supporters van clubs die helemaal niet aanwezig waren bij incidenten gedupeerd. "We doen stappen achteruit op deze manier en we missen een visie hoe we wél weer vooruit komen", is Keuning van mening.

Keuning is niet blind, ook hij ziet dat het te vaak misgaat. De voorzitter van Supporterscollectief Nederland heeft echter meerdere oplossingen. "Pak de daders aan. Er is overal hypermodern cameratoezicht. Of beter nog: ga aan de slag met preventieve maatregelen zoals jongerenwerk. Daar heb je wat aan."

Supportscollectief Nederland houdt cijfers bij over het aantal wedstrijden waarbij voor uitsupporters een verplichte buscombi en vrij vervoer geldt. Voor corona in 2020 was de verplichte buscombi slechts zeven procent, nu is dat al gestegen naar 21 procent. Wedstrijden met vrij vervoer zijn van vijftien procent drie jaar geleden naar acht procent nu gegaan. "We zien ook dat gemeenten en politie eerder naar dit soort maatregelen grijpen vanwege het personeelstekort bij de politie", zegt Keuning.

Dat juist terwijl er volgens Keuning voor corona een langzame versoepeling van zware vervoersregelingen te zien was. "Er waren minder buscombi's, maar sinds 2019 is er al een terugloop te zien van vrij vervoer naar eigen vervoer, dus verplicht met de auto in plaats van geheel vrij. Dit seizoen is er echt een enorme trendbreuk met veel meer buscombi's en veel minder vrij vervoer."

In Nederland wordt er sowieso streng omgegaan met uitfans. Hier zitten uitsupporters vaak ergens zo hoog mogelijk, zo ver mogelijk van het veld in een hoek van het stadion, in tegenstelling tot in landen als Engeland en Duitsland, waar uitpubliek echt onderdeel uitmaakt van de voetbalcultuur en een goede plek in het stadion heeft. "In Duitsland en Engeland hebben ze besloten dat het bij de voetbalcultuur hoort, uitsupporters zitten daar prominent in het stadion, in Engeland zelfs verplicht op de eerste ring. In Nederland criminaliseren we ze. Met hekken, netten, en een plek in een hoek of bovenin", besluit Keuning.

Poll

Moeten we uitsupporters in Nederland ook zo opnemen in de voetbalcultuur als in Engeland en Duitsland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties