Eerste elftal

Zonder Dick Schreuder geen FC Twente, maar 'een krantenwijk lopen' voor Taha

Zonder Dick Schreuder geen FC Twente, maar 'een krantenwijk lopen' voor Taha

Younes Taha speelt vanaf komend seizoen bij FC Twente. De Enschedese club maakte iets meer dan één miljoen euro over naar PEC Zwolle om de Marokkaan over te nemen. Dat terwijl Taha tot afgelopen seizoen, toen PEC hem overnam van Jong FC Volendam, nog helemaal niet als een super groot talent gold.

Taha werd in de jeugd weggestuurd bij AZ. "Want ik was te speels, te klein en te dun", vertelt hij in gesprek met Voetbal International. Daarna kwam hij bij FC Volendam terecht, waar Barry Opdam zijn trainer was. "Na een jaar vertrok hij en werd ik helaas ook weggestuurd, om dezelfde redenen als bij AZ. Ik weet het nog heel goed: ik zat met mijn oom bij dat gesprek en Barry was er ook bij. Hij was het er eigenlijk niet mee eens dat ik weg moest. Hij zei: 'Laat Volendam alsjeblieft zien dat ze een heel grote fout begaan'. Die woorden ben ik nooit vergeten."

"Zeven jaar later kwam ik toch weer terug bij Volendam. Daar ging ik in het beloftenelftal spelen onder Johan Plat in de Jack’s League. Ik draaide een heel goede voorbereiding, maar bij de eerste wedstrijd van het seizoen zat ik op de bank. Ik speelde namelijk zonder contract en mijn concurrent op die plek kwam uit het eerste. En spelers uit het eerste moesten spelen", aldus Taha.

"Voor die wedstrijd kwam de trainer naar me toe en zei: 'Je moet niet denken dat ik je op de bank zet omdat ik je niet goed vind spelen of trainen. Het is puur omdat hij uit het eerste komt'. Daarin heeft hij me veel gesteund. Op de trainingen, maar ook na de trainingen: dan gingen we bijvoorbeeld mijn rechterbeen oefenen. Johan was gewoon heel belangrijk voor mij. Ze noemden me bij Volendam ook zijn zoontje, haha. Omdat we gewoon een heel goede band hadden. Toen hij in de winter wegging om assistent te worden bij PEC, zei Johan tegen mij: 'Blijf zo doorgaan, ik blijf je in de gaten houden'. Dat heb ik gedaan. Een half jaar later ging ik hem achterna richting Zwolle."

"Dick Schreuder (hoofdtrainer bij PEC, red.) kende ik ook al uit mijn periode in Volendam. Hij heeft daar zijn papieren gehaald. Hij deed een paar trainingen en ik heb zelfs minuten gemaakt in een oefenwedstrijd waarin hij de leiding had. Afgelopen zomer belde Dick me op en zei dat ik naar Zwolle moest komen. 'Ik ga jou beter maken. Je moet niet aan een contract denken, maar aan je ontwikkeling'. Hij sprak heel veel vertrouwen in me uit. Dan is de keuze makkelijk."

"Bij Volendam zagen ze het ook wel in me zitten, hoor. Ze gaven aan dat ik in aanmerking kwam voor een contract, als ik nog een paar dingen zou verbeteren. 'We willen dat jij dit jaar de beste wordt in de Onder-21'. Maar bij PEC kreeg ik een contract en de kans in het eerste elftal. Pas toen PEC was gekomen, heeft Volendam nog een aanbieding gedaan, maar toen had ik mijn keuze al gemaakt", zegt de aanvallende middenvelder.

Geen krantenwijk, maar FC Twente

"Bij Volendam speelde ik met een amateurcontract en ook bij PEC begon ik met een bescheiden salaris. Mijn zaakwaarnemer Marouane El Idrissi zei tegen me: 'Daar moet je op dit moment niet aan denken. Je moet gewoon voetballen. Hoe beter je voetbalt, hoe eerder je een beter contract krijgt'. Dat gebeurde in oktober al: Marouane had in mijn contract laten opnemen dat het automatisch opgewaardeerd zou worden na een bepaald aantal wedstrijden."

"Hetzelfde geldt voor mijn auto, trouwens. Ik rijd in een knalrode Ford, niet de mooiste auto van de selectie, zullen we maar zeggen. Vooral die kleur! Ik weet nog dat ik een keer met Dick Schreuder en Johan Plat de club uit liep. Mijn auto stond precies voor de deur geparkeerd, dus ik zei voor de grap: Mooi kleurtje, hè? Dan moet je net Dick hebben: 'Je moet niet gaan zeiken, hè! Zonder mij dan was je nu nog een krantenwijk aan het lopen', reageerde hij. Johan en ik lagen in een deuk van het lachen. Dick is straight: hij is heel direct en kan hard zijn, maar hij is wel heel belangrijk voor mij geweest, ik heb veel aan hem te danken", besluit Taha.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties