Eerste elftal

Zorgen bij supportersplatforms na aanstelling politiechef als voorzitter KNVB

Zorgen bij supportersplatforms na aanstelling politiechef als voorzitter KNVB

Het is zo goed als zeker wie de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB gaat worden. De Amsterdamse politiechef Frank Paauw is de enige kandidaat om de opvolger van Just Spee te worden. Op 1 juni zal Paauw beginnen in Zeist. De aanstelling zorgt bij supportersmedia Awaydays NL en Voetbal Ultras voor zorgen.

Awaydays NL en Voetbal Ultras zijn platforms die op X respectievelijk 21.100 en 32.800 volgers hebben en komen op voor de vrijheid van (uit)supporters in het Nederlandse voetbal. De platforms zien de aanstelling van Paauw niet zo zitten, omdat de nieuwe bondsvoorzitter als politiechef pleitte voor een hardere aanpak van uitsupporters, bijvoorbeeld door uitpubliek bij risicowedstrijden helemaal uit te sluiten. Zie onderaan het artikel de berichten van Awaydays NL en Voetbal Ultras.

De Bredase burgemeester Paul Depla, die samen met Paauw in een regiegroep voetbal en veiligheid zit, is wel enthousiast over de aanstelling van zijn collega. "De KNVB haalt een kanjer binnen. Een man met een schat aan ervaring en een netwerk om u tegen te zeggen, chapeau", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Ook de affiniteit met voetbal is bij Frank Paauw heel duidelijk. Als we met de regiegroep vergaderen, kan hij met recht zeggen: 'Ik ben zelf supporter van een club - in zijn geval Ajax, daar is hij open over - ik weet hoe supporters denken. Maar door mijn werk ken ik óók de andere kant'. Als KNVB zoek je verbinding met belangrijke partners zoals politici, gemeenten, justitie etc. Daarin zal hij grote meerwaarde hebben. Hij straalt gezag en rust uit, maar is ook gewoon een leuke kerel in de omgang", aldus Depla.

Een van de dingen waar Paauw eerder voor pleitte was een 'bonus malus-systeem', zo vertelde hij bij Op1. Daarbij zouden supportersaantallen beperkt worden bij herhaaldelijke ongeregeldheden. "Zie het niet als een totaal verbod op uitfans. Wel zullen we naar andere regimes moeten gaan om het probleem aan te pakken."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties