Excelsior - FC Twente 0-1 (2011-2012)

In de beslissende fase van de competitie speelt voormalig titelkandidaat FC Twente bepaald niet sterk. De ploeg van trainer Steven McClaren leek zaterdagavond bij hekkensluiter Excelsior genoegen te moeten nemen met een blamerende 0-0. Invaller Nacer Chadli voorkwam in de extra tijd voor de opnieuw teleurstellende Tukkers de derde remise op rij: 0-1.

McClaren maakte vorige week in het thuisduel met NAC Breda (2-2) nog een slechte beurt. De Brit beende na de late gelijkmaker boos richting kleedkamer, terwijl de wedstrijd nog niet was afgelopen. Een dag voor het duel met Excelsior trachtte McClaren zijn afwijkende gedrag enigszins goed te praten. Hij betoogde dat hij een gepassioneerde trainer is, die soms iets te emotioneel reageert.

Voor de wedstrijd op Woudestein kon McClaren weer een beroep op doelman Nikolay Mihaylov. De 23-jarige Bulgaar was enige weken uitgeschakeld door een knieblessure. In de voorhoede kreeg nieuwkomer Wesley Verhoek de voorkeur boven Nacer Chadli, die al geruime tijd met zijn vorm worstelt.

FC Twente speelde in de eerste helft in een te laag tempo om Excelsior in grote problemen te brengen. Bovendien leden de bezoekers het nodige balverlies. Met name Leroy Fer was op het middenveld ongelukkig in zijn aanvallende acties.

Ondanks de matige opbouw kreeg FC Twente voor de rust voldoende kansen om te scoren. Met name Ola John zorgde vanaf de linkerkant voor het nodige gevaar. De afronding bij centrumspits Luuk de Jong liet evenwel te wensen over. Wout Brama claimde vergeefs een strafschop nadat hij door Norichio Nieveld heel even werd vastgehouden.

Na de rust bleef FC Twente tamelijk machteloos. Ook met Chadli, die na een uur Verhoek afloste, bleef het spel flets en fantasieloos. Door het gepruts bij FC Twente kreeg Excelsior steeds meer lef.

Bart Schenkeveld, spelend met een vervaarlijk masker, tikte uit de eerste kans net naast. Daarna stuitte invaller Tim Vincken op doelman Mihaylov. Het was uiteindelijk Chadli die in de chaotische slotminuten de bal achter de sterke doelman Wesley de Ruiter kon werken, 0-1.

Excelsior - FC Twente 0-1
0-1 Chadli (90+2)