Nieuws

Column: FC Twente, 1975

Column: FC Twente, 1975

Nu, bijna aan het eind van ons jubileumrampjaar gekomen, de dagen weer donkerder worden en dit voor de club zowel letterlijk als figuurlijk opgaat, wil ik eens stilstaan bij een bijzonder jaar uit de historie van onze club en wel het jaar 1975. Het jaar waarin we het 10-jarig bestaan mochten vieren. Het jaar ook waarin de club zich vestigde aan de top van het Europese voetbal, maar ook nog steeds geen kampioen werd.

De wind huilde om de ramen en teisterde de stad, met soms flinke uitschieters. Toch werden de dagen alweer wat langer. We schrijven 22 maart 1975. De jeugd in Enschede- Zuid deed er onderling wat schamper over, maar naarmate de avond vorderde konden ook zij zich niet onttrekken aan een licht opwindend gevoel dat zich van de meeste volwassenen had meester gemaakt. Er kwam chips en cola op tafel, en sigaretten en drank voor de volwassenen. Iedereen zat gezellig bij elkaar, ook zij die nu niet meer leven. Papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, ooms en tantes. Iedereen wilde zien of het lied van onze buurt- en stadsgenote Getty Kaspers het Eurovisie songfestival zou gaan winnen in Stockholm. En potdorie, ze won ook nog met Teach-In. Ding-a-dong.

When you're feeling all right . . .
Everything is up thight
Try to sing a song that goes Ding-Ding-a Dong
There will be no more sorrow
When you sing tomorrow
And you walk along with your Ding-Ding-Dong

Zo, daar stond Enschede toch mooi mee op de kaart. The Shadows hadden mooi het nakijken met hun tweede plaats. Niet dat de tekst nu zoveel om het lijf had, maar het deuntje zat er goed in. Een paar maanden later trapte onze FC Twente af voor een heuse Europese Cupfinale.
Who the fuck is Enschede? Nou, dit is Enschede onder andere. De textiel mag dan wel op zijn retour zijn, de stad leefde als nooit tevoren. Freddy Gaasbeek (alias Freddy Golden), The Buffoons, de talloze clubs waar ‘moderne muziek’ werd gedraaid. Zowel op – als buiten het voetbalveld was het swingen geblazen.

Voor FC Twente begon het jaar in mineur met een forse 4-0 nederlaag in Rotterdam tegen Feyenoord. Het seizoen 1974-1975 werd echter afgesloten met een vierde plaats in de competitie, een finaleplaats in de KNVB beker en een finaleplaats in de Uefa Cup. Twente was hot en sexy. De Engelsen waren zelfs zo onder de indruk van het Twentse spel dat de BBC er een complete reportage aan wijdde, nadat Ipswich Town door de Tukkers was uitgeschakeld op een volstrekt ongekende wijze (helaas zijn die beelden nergens meer te vinden). Dat mooie felrode Twenteshirt, dat verlicht door de Diekman lampen zo lekker fel afstak tegen de diepgroene grasmat en de donkere luchten boven het stadion waar flarden mist of rook steevast omheen hingen.

Het zat Twente ook mee. Zo werd een arbitragezaak tegen Ajax gewonnen. Die club wilde Rene Notten goedkoop overnemen, maar werd gedwongen om twee miljoen af te tikken, waarna Arnold Muhren in de deal werd betrokken en naar Twente kwam.
Gross, Van Ierssel, Drost, Overweg, Bruggink (Oranen), Muhren, Van der Vall, Thijssen, Pahplatz, Jeuring, Zuidema. Een van de beste beginopstellingen ooit in de historie van de club. Een opstelling die Europa veroverde. Wie zal ooit het magistrale doelpunt van Zuidema in Turijn kunnen vergeten? De 5-0 zege thuis tegen Dukla Praag, na uit met 3-1 te hebben verloren? De uitwedstrijd tegen Gladbach die alle kansen op winst van de Uefa Cup in de finale in het eigen Diekman gaf? Het soms minutenlange balbezit zonder dat de tegenstander ook maar de kans kreeg om er tussen te komen, waarna niet zelden een versnelling volgde die pijnlijk precies werd afgerond. Dodelijk effectief voetbal van liefhebbers, door liefhebbers, voor liefhebbers.

Het jaar waarin FC Utrecht voor de beker met 9-2 werd verslagen. Het jaar ook waarin de grootste competitieoverwinning ooit werd behaald. 8-0 thuis tegen de tegenstander van komend weekend, De Graafschap (waarin onder ander nog Guus Hiddink en Nico van Zoghel speelden).
1975 was ook het seizoen, ondanks alle furore, dat zonder een prijs werd afgesloten. In de bekerfinale werd er, tot verbazing van heel voetballend Nederland, verloren met 1-0 van ADO Den Haag. De UEFA cup finale eindigde in een zwaar ontgoochelende thuisnederlaag, terwijl de vooruitzichten nog zo gunstig waren.

[google]Kortom, hoogte- en dieptepunten die horen bij een voetbalclub uit de provincie die aan het venster van inter(nationaal)succes tikt.
Laat ons in dit rampjaar van ons 50-jarig bestaan niet vergeten dat er nog talloze prachtige jaren in onze historie waren die het verdienen om aan de vergetelheid ontrukt te worden. En laten we vooral het vertrouwen houden dat de club er weer bovenop komt en er nog vele mooie jaren zullen volgen. Jaren met hoogte- en dieptepunten. Een club als Twente gaat namelijk nooit verloren. Een club met zo’n verleden heeft altijd een toekomst.

There will be no more sorrow
When you sing tomorrow…………

TAZ

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties