FC Twente Nieuws

Het FC Twente alfabet! (A t/m E)

Het FC Twente alfabet! (A t/m E)

Wederom lieten de Twente fans zich de afgelopen periode weer van hun beste kant zien. Met vuur en passie werd het team aangemoedigd tijdens de wedstrijden tegen Roda en Eindhoven. Er was applaus en warme aandacht voor onze onfortuinlijke ex-speler Nicky Kuiper. Rene Hake werd bedankt voor zijn inzet voor de club in moeilijke tijden. Op initiatief van de supportersvereniging Borne werd geld ingezameld om de 11-jarige Schotse Andrew, die lijdt aan een zeldzame spierziekte, een prachtig weekend te bezorgen. Bij uitwedstrijden is FC Twente nog steeds in grote getale en goed hoorbaar aanwezig. Het is toch mooi om FC Twente fan te zijn? In goede en slechte tijden telt voor ons alleen de club. De club van ons leven.

Als supporters zijnde deel je die liefde voor de club met elkaar en heb je die, vaak al jarenlang, met elkaar gedeeld. Daarnaast komen er ook steeds meer jongere fans bij die zich hopelijk ook een leven lang zullen inzetten voor de club. Daarom is het van belang de hoogte- en dieptepunten van de club te onthouden, bewaren en op schrift te stellen. De cultuur wordt op deze wijze telkens doorgegeven aan een jongere generatie. Indachtig het bovenstaande ben ik begonnen met het opstellen van het multimediale FC Twente alfabet. FC Twente van A tot Z, door de jaren heen. Zodat het verleden voor sommigen een stukje dichterbij komt en het heden voor velen wat begrijpelijker wordt. Vandaag de eerste bijdrage en wel van A t/m E.

A


Achterberg, Eddy- Geboren in Utrecht. Clubicoon en ex-speler/trainer van de club. Beroemd om zijn contact met het publiek en passievolle wijze van spelen. Ook bekend van de legendarische misser tegen Ajax in het jaar 1969, waarbij hij de keeper omspeelde en vogelvrij vanaf een meter of 10 naast het doel schoot. Karakterman die zich nu nog steeds met veel passie inzet voor de club. Zanger van het clublied; “Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn”. Bijnaam; “De Keu” (Utrechts jargon voor ‘varkentje’).

B


Boschker, Sander- Geboren in Lichtenvoorde. Kwam al op 16 jarige leeftijd naar FC Twente. Gedreven doelman met de meeste wedstrijden voor een club achter zijn naam. Op een uitstapje naar Ajax na, speelde hij in totaal 562 eredivisiewedstrijden voor FC Twente. Een absoluut record. Maakte op 40 jarige leeftijd zijn debuut in de Champions league tegen Tottenham Hotspur. Werd met FC Twente landskampioen, won twee KNVB bekers en twee keer de Johan Cruijff schaal met de club. Absoluut hoogtepunt vormde zijn formidabele prestatie tijdens de KNVB bekerfinale in 2001. Mede doordat hij, nadat PSV de leiding had genomen in de strafschoppenserie, drie penalty’s stopte won FC Twente de beker. Een jaar na de vuurwerkramp bracht hij daarmee weer wat vreugde terug in de aangeslagen stad en streek.

C


Cupfighter- FC Twente heeft, als relatief kleine volksclub, danig van zich doen spreken in het cupvoetbal. In de jaren zeventig maakte het voetbal van FC Twente naam in Europa en werd zelfs het grote Juventus in eigen huis gekleineerd en verslagen. Johan Zuidema scoorde in die wedstrijd een legendarisch mooie goal. De verloren Uefa cup finale tegen Borussia Mönchengladbach staat menig supporter echter ook nog goed bij.

FC Twente haalde zeven keer de KNVB bekerfinale en won die beker drie keer ( 1975, 1977, 1979, 2001, 2004, 2009, 2011).

In Europa haalde de club de UEFA cup finale in 1975. Hiermee is FC Twente een van de vijf Nederlandse clubs die ooit in een Europese finale hebben gestaan. In 1973 haalde FC Twente de halve finale van de UEFA Cup en in 1978 de halve finale van de Europa Cup 2. In 1974 en 1998 werd de achtste finales van de UEFA Cup gehaald en in 2011 de kwartfinale van de Europa League.

Daarnaast won FC Twente twee keer de Johan Cruijffschaal. In 2010 en 2011 werd Ajax in de eigen Arena verslagen.

D


Diekman stadion- Het allereerste onderkomen van fusieclub FC Twente’65.

In 1947 zijn de verschillende sportaccommodaties in Enschede nodig aan vernieuwing toe. De grote voetbalverenigingen in de stad hebben verouderde complexen en ook de clubs voor andere sporten hebben behoefte aan een nieuw terrein. De gemeente gaat bezig met het ontwerpen van een sportpark met daarin een stadion, een zwembad en bijbehorende velden. Vooral de toenmalige wethouder Horstman maakt zich hier sterk voor. Het complex moet worden gebouwd op het toenmalige “Erve Dieckman” en voldoen aan de normen van het Nationaal Olympisch Comite, die hielden in dat in Nederlandse stadions zoveel mogelijk sporten beoefend dienden te worden. Ook andere stadions die in deze periode werden gebouwd, zoals Kaalheide in Kerkrade, stadion De Vliert in ‘s- Hertogenbosch, en het gemeentelijk sportpark in Tilburg hadden een atletiekbaan om het veld. Van deze stadions is, hoewel niet meer gebruikt als voetbalstadion, Kaalheide nog overeind.

Het FC Twente alfabet! (A t/m E)

Aanvankelijk zijn de grote voetbalverenigingen niet zo te porren voor de bouw van een stadion; zij zien meer in uitbreiding en renovatie van hun eigen accommodaties. Na een hoop touwtrekken over en weer wordt in 1953 toch gestart met de bouw van het stadion. De kosten bedragen zo’n drie miljoen gulden (1,3 miljoen euro) en het totale complex besloeg 23 hectare. Het is dan echter nog niet duidelijk wie de bespeler van het stadion gaat worden. Zowel Sportclub Enschede, Rigtersbleek en Enschedese Boys hebben interesse. De keuze valt uiteindelijk op Sportclub Enschede, aangezien deze club op het punt staat om in de nieuw te vormen eredivisie te gaan spelen. De beide andere verenigingen spelen een of meerdere niveaus lager.

[google]Op 8 augustus 1956 is het moment dan eindelijk daar: Stadion Het Diekman wordt officieel geopend. Voor zo’n 22.000 toeschouwers speelt Sportclub Enschede de openingswedstrijd tegen het Duitse Preussen Münster. Abe Lenstra, een absolute vedette in de jaren ’50, heeft de eer om het allereerste doelpunt in het stadion te maken. Na 20 minuten benut hij een strafschop. Gerrit Moddejonge voegt hier later nog twee doelpunten aan toe om zo een 3-0 zege tot stand te brengen. In de eerste jaren na de opening vonden veel grote evenementen plaats in het stadion. Zo was vanaf 1957 Het Diekman startplaats en finish van de Marathon van Enschede. Ook traden grote artiesten uit die tijd op, zoals Louis Armstrong. Sportclub Enschede speelde legendarische wedstrijden tegen bijvoorbeeld Santos (met Pelé) en FC Köln.

Als in 1965 Sportclub Enschede en de Enschedese Boys fuseren tot FC Twente, wordt Het Diekman het onderkomen voor de kersverse eredivisionist. Op 12 augustus speelt de ploeg voor het eerst in Het Diekman, tegenstander is Aston Villa. Door doelpunten van Egbert ter Mors en Spitz Kohn eindigt de wedstrijd in 2-2. 15.000 toeschouwers zijn getuige van de wedstrijd. Tien dagen later is Telstar de tegenstander in de allereerste competitiewedstrijd van FC Twente. Het duel eindigt in 1-1.

Welke Tukker herinnert zich niet een bezoekje aan het voormalige zwembad ? Voetballen op de grasvelden, of luierend in de zon, met uitzicht op het stadion van onze mooie club. Het betreden van de betonnen trappen. De geur van de braadworsten van Van Raaij? De pislucht bij de urinoirs buiten, de petten van de suppoosten, de geboorte van Vak-P. Het oude Diekman staat bol van de nostalgische herinneringen. In het Diekman Stadion werden in totaal 563 competitiewedstrijden, 48 bekerduels en 34 Europese wedstrijden gespeeld. Op 22 april 1998 vond de laatste wedstrijd plaats. FC Twente- Heerenveen.

E
Epy- Geboren in Amersfoort. Epy Drost kwam ter wereld als Eimert Drost. De roepnaam Epy is dan ook een verbastering van ‘apie’, verwijzend naar; ‘dat kleine apie van Drost’. Iedere Twentefan weet wie er bedoeld wordt als de naam ‘Epy’ valt. Zijn bijnaam was ‘Manolito’. Die bijnaam kreeg hij omdat hij veel gelijkenis vertoonde met het personage Manolito Montoya uit de toenmalige western serie ‘The High Cahaparral’. In het jaar 2000 werd Epy Drost door de supporters van FC Twente uitgeroepen tot speler van de eeuw en in feite staat hij model voor alles wat de Twente supporter graag ziet….frivoliteit,felheid, passie, risico en altijd inzet. Hij speelde van 1966 tot en met 1979 voor FC Twente. Kwam nog een seizoen terug in 1982 en diende de club daarna als (assistent) trainer van 1983 tot 1987.

Als Epy aan de bal was gebeurde er altijd wel wat. Vaak tot wanhoop van zijn eigen keepers. Het rugnummer 20 zal voor altijd verbonden blijven met de herinnering aan Epy.

Epy stierf op 27 mei 1995 in het harnas, als speler van de oud-internationals op het veld van Transvalia in Rotterdam. Met zijn 49 jaar ging een absolute clubheld veel te vroeg heen.

TAZ

Heb je een leuke suggestie voor het vervolg? Laat het de redactie weten. Wellicht wordt deze dan meegenomen.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties