FC Twente - AZ 3-0 2012-2013

FC Twente heeft vandaag de wedstrijd in de eigen Grolsch Veste tegen AZ met 3-0 gewonnen. In de eerste helft ging het spel gelijkop, maar wist Nacer Chadli wel de openingstreffer te scoren. In de 59e minuut kantelde de wedstrijd volledig doordat Maher en Altidore van AZ een rode kaart ontvingen. FC Twente maakte daarna dankbaar gebruik van het overtal: Tadic en Castaignos scoorden waardoor de eindstand werd bepaald op 3-0.

FC Twente begon fel aan de wedstrijd, maar AZ ook. Viktor Elm kreeg twee grote kopkansen. Eerst kopte hij over en niet veel later was het Mihaylov die een goede redding verrichtte. Twente kwam in het begin wel in de buurt van het doel van AZ, maar echt gevaarlijk waren de Tukkers niet.

De eerste kans van FC Twente kwam pas in de 20e minuut. Braafheid speelde de bal op Chadli, waarop de aanvaller de bal vanuit het niets hard binnen kon schieten: 1-0. Daarna ging het weer op en neer, zonder dat er echte kansen werden gecreëerd.

Vijf minuten voor rust was het Schilder die over schoot na een steekpass van uitblinker Chadli. Nadat er één minuut blessuretijd was bijgekomen beëindigde scheidsrechter Makkelie de eerste helft waarin beide partijen goed speelden.

Fotoverslag FC Twente - AZ

[nggallery id=333]
Drie minuten na rust was FC Twente alweer gevaarlijk. Schilder gaf de lange bal op Tadic, waardoor Tadic alleen op Esteban af kon. Tadic werd neergehaald door de doelman, maar volgens scheidsrechter Makkelie was dit geen penalty.

Niet veel later is het Maher die een penalty claimt na een overtreding van Rosales. Hij zet vervolgens zijn voet voor Rosales, waarop Rosales valt. Makkelie besluit Maher rood te geven. Altidore klaagt vervolgens bij de scheidsrechter en ontvangt geel. De spits weet echter niet van ophouden waarop Makkelie besluit hem ook van het veld te sturen.

In de 59e minuut weet Tadic een penalty te benutten waardoor het 2-0 wordt. Twee minuten later is het Luc Castaignos die raak schiet uit een voorzet van Rosales. Even later belandt de kopbal van Janssen op de paal.

Daarna ging FC Twente op zoek naar nog meer doelpunten. De Tukkers creëerden erg veel kansen maar tot nog een doelpunt kwam het niet. In de 85e minuut was het de vrije trap van Chadli die rakelings naast ging. FC Twente probeerde in de laatste zeven minuten het vierde doelpunt nog te scoren, maar wist daarin niet te slagen waardoor de wedstrijd eindigde in 3-0.

Door deze overwinning gaat FC Twente nog steeds aan kop in de eredivisie met 21 punten. Nummer twee PSV volgt met 18 punten. Nummer drie Vitesse heeft eveneens 18 punten, maar het doelpuntensaldo van de Arnhemmers is slechter dan die van de Eindhovenaren.

Samenvatting FC Twente - AZ 3-0

Wedstrijdstatistieken FC Twente - AZ 3-0

Opstellingen:
FC Twente: Mihaylov; Rosales ('71 Boyata) Bengtsson Douglas Braafheid ('83 Cabral); Brama Schilder Janssen ('62 Gutierrez); Tadic Castaignos Chadli

AZ: Esteban, Marcellis, Viergever, Gorter, Reijnen, Berg Gudmundsson ('74 Falkenburg), Maher, Elm, Altidore, Henriksen, Beerens ('68 Rosheuvel).

Geel: Gorter (AZ), Rosales (FC Twente)