FC Twente bereikt dankzij Assaidi en Drommel kwartfinale ten koste van Ajax

Het affiche FC Twente - Ajax beloofde op voorhand een mooi bekeravondje in Enschede te worden. De Amsterdammers weten al vier jaar geen overwinning in Twente te boeken, en na vanavond kan daar een jaar aan toegevoegd worden. Na 90 minuten voetbal stond het 1-1 en ook na verlenging. De Tukkers wonnen de penaltyreeks waarin Joël Drommel de grote held bleek te zijn.

Gesteund door het publiek lieten de manschappen van Verbeek Ajax het spel maken. Daar wisten de Amsterdammers wel raad mee. Justin Kluivert zorgde in de 18e minuut van afstand voor de 1-0 voor de bezoekers. Vervolgens hadden de Ajacieden het beste van het spel.

Alsof het elke wedstrijd lijkt te gebeuren, werd ook vanavond FC Twente een penalty ontnomen. Mitchell Dijks kwam bij een hoge bal ongecontroleerd ingesprongen op Hidde ter Avest, maar Van Boekel vond het niets. Ondanks de aanwezigheid van videoscheidsrechter Dennis Higler, werd deze niet ingeschakeld.

De thuisploeg begon feller aan de tweede helft. Alexander Laukart werd erin gebracht voor Jos Hooiveld. Ter Avest en Laukart liet tegenover respectievelijk Schöne en De Ligt blijken dat Ajax niet zomaar de de kwartfinale van de beker zou bereiken. De tactische ingreep van Verbeek kwam het positiespel van de Tukkers ten goede en zo konden de Tukkers ook dreigender worden uit aanvallen.

In de extra tijd van de reguliere speeltijd schoot Oussama Assaidi, na een geweldige actie waarin hij Siem de Jong duizelig speelde, zijn ploeg naast Ajax. De verlenging die hierop volgde, leverde uiteindelijk ook geen winnaar op en dus moest de wedstrijd vanaf elf meter besloten worden.

Nadat beide ploegen vijf penalty's hadden genomen was de stand 4-4. Voor FC Twente had Tighadouini gemist, voor Ajax Ziyech. In de knock-out fase stopte Drommel de beslissende penalty van De Ligt en hield zo FC Twente in het bekertoernooi.