FC Twente boekt ondanks man minder zege op Fortuna Sittard

FC Twente heeft zondagmiddag een 2-3 overwinning geboekt op Fortuna Sittard. De bezoekers uit Enschede waren voor rust heer en meester in Sittard, maar moesten dit initiatief door een man minder in de tweede helft afstaan aan de thuisploeg.

De ploeg van trainer Gonzalo García begon afwachtend in Sittard, maar al snel kantelde het spelbeeld in het voordeel van FC Twente. Dit resulteerde dan ook in enkele mogelijkheden voor de bezoekers.

In de zestiende minuut kwam de ploeg zelfs op een 0-1 voorsprong na een prima aanval. Aitor Cantalapiedra bereikte Nakamura op rechts die de bal prima in het dool schoot. Zeven minuten maakte FC Twente er zelfs 0-2 van. Javier Espinosa dribbelde door de verdediging van Fortuna Sittard en haalde van zo'n 18 meter uit en liet Koselev kansloos.

Even later was er wederom een hachelijk moment in de zestien van Fortuna Sittard. Nakamura trok naar binnen in de zestien en ging neer na een duel met Ninaj. Hierbij zou de Slowaak een overtreding hebben gemaakt, maar zowel scheidsrechter Dennis Higler als de VAR Allard Lindhout vonden het geen overtreding.

FC Twente bleef kansen creëren, maar verzuimde de voorsprong voor rust verder uit te bouwen. In de absolute slotfase zorgden Higler en Lindhout voor een bizar moment. Nakamura maakte een sliding op de bal, maar raakte hierbij ook zijn tegenstander Felix Passlack. Op advies van de VAR besloot Higler om de Japanner de directe rode kaart te geven. Waardoor FC Twente met 10 man verder zou moeten.

Na rust zorgde Fortuna meteen voor druk op het Twentse doel. Zo moest Joël Drommel meermaals reddend optreden op een schot van Mark Diemers. In de 60ste minuut besloot García in te grijpen en Lindon Selahi naar de kant te halen voor Giorgi Aburjania.

FC Twente profiteerde uiteindelijk wel van het offensieve spel van Fortuna Sittard en uit de counter kwam het op een 0-3 voorsprong door Giorgi Aburjania.

Daarmee leek FC Twente op dat moment de wedstrijd in het slot te gooien, ware het niet dat Fortuna Sittard in de 78ste minuut op 1-3 kwam. Geheel ongelukkig werkte spits Haris Vuckic de bal achter zijn eigen doelman, die kansloos was.

Fortuna nam het initiatief over en kreeg zelfs enkele mogelijkheden op 2-3, maar kwam in eerste instantie niet tot de aansluitingstreffer. In de 83ste minuut moest ook de thuisploeg met een man minder verder, nadat Michael Pinto de doorgebroken Rafik Zekhnini neerhaalde.

Nadat ook de Fortunezen met tien man kwamen te staan, geloofde FC Twente het wel en liet het de touwtjes vieren. De overwinning van de Tukkers kwam geen moment meer in gevaar, al kwam Fortuna Sittard in de 95ste minuut nog wel op 2-3 Door de driepunter in Sittard komt FC Twente op twaalf punten uit zes wedstrijden en staat het op een uitstekende derde plaats in de eredivisie.

Scoreverloop:

16' 0-1 Keito Nakamura
24' 0-2 Javier Espinosa
66' 0-3 Giorgi Aburjania
78' 1-3 Haris Vuckic (eigen doelpunt)
95' 2-3 Amadou Ciss

Opstelling FC Twente: Drommel; Pleguezuelo, Bijen, Schenk, Verdonk; Busquets, Selahi (60/ Aburjania), Espinosa; Aitor (75/ Berggreen), Vuckic (82/ Zekhnini), Nakamura.