FC Twente - Bursaspor 4-1 nv 2012-2013

In een avondje internationaal voetbal om nog lang over na te praten, heeft FC Twente de groepsfase van de Europa League bereikt. Na verlenging werd in de kolkende Veste Bursaspor kapot gespeeld, 4-1. Dat was genoeg, na de 3-1 eerder in Turkije.

Tot vlak voor het rustsignaal leek FC Twente met 1-0 aardig op schema te liggen. In extra tijd van de eerste helft kwam er echter een forse domper. Na een fraai uitgespeelde aanval van Bursaspor schoot Sebastian Pinto de 1-1 binnen. De treffer kwam vrij onverwacht.

Tot dan waren de Turken nauwelijks gevaarlijk geweest. Vrijwel alle kansen waren voor de thuisclub. Na 3 minuten al schoot Willem Janssen net voorlangs. Even later wist Dusan Tadic een mooie solo net niet met een doelpunt te bekronen. Na iets minder dan een half uur kwam toch de voorsprong voor FC Twente. Leroy Fer schoot bekwaam een strafschop langs doelman Scott Carson. De mogelijkheid van 11 meter was toegekend na hands van verdediger Omer Erdogan.

Coach Steve McClaren keek het tweede deel een minuut of tien aan en besloot vervolgens tot enkele omzettingen. Wesley Verhoek (voor Boelikin) en Felipe Gutierrez (Janssen) kwamen in het elftal en onmiddellijk ontbrandde de wedstrijd. In twee minuten tijd liep FC Twente van 1-1 uit naar 3-1.

Daarmee was er, voor het eerst, evenwicht. Eerst zorgde Robbert Schilder met een krachtvolle schuiver voor 2-1, na een mooi opzetje van Tadic en Castaignos. Daarna ramde Gutierrez nummer drie in de touwen, nadat Tadic even eerder nog maar net door Carson was gestuit. Fraaie kansen kwamen er vervolgens voor Roberto Rosales en Castaignos, maar beiden misten voor het doel van Carson.

In de turbulente slotfase kreeg vervolgens Michael Basser van Bursaspor zijn tweede gele kaart. FC Twente begon daardoor met een man meer aan de verlenging. Daarin was vooral Fer gevaarlijk. Eerste knalde de jeugdinternational op de lat, even later zag hij een kopbal net naast gaan. Vervolgens raakte Gutierrez de binnenkant van de paal. Na 115 minuten kwam dan toch de bevrijdende treffer, van uitblinker Leroy Fer.

Samenvatting FC Twente - Bursaspor 4-1

Wedstrijdstatistieken FC Twente - Bursaspor 4-1

1-0 Fer (26/strafschop)
1-1 Pinto (45+4)
2-1 Schilder (61)
3-1 Gutiérrez (62)